Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:04 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intervenția domnului senator Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE referitoare la contestarea deplinelor puteri ale Delegației Republicii Moldova la APCE

ro

28 Jan, 2016 13:44 1062 Marime text

În seara zilei de 27 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 25-29 ianuarie 2016), senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul, în plenul Adunării, în cadrul dezbaterii pe marginea raportului cu tema: “Contestarea din rațiuni procedurale a deplinelor puteri încă neratificate ale Delegației parlamentare a Republicii Moldova”, raportor Egidijus Vareikis, Lituania, Grupul Partidului Popular European.
În data de 25 ianuarie a.c., în deschiderea lucrărilor sesiunii APCE, a fost depusă o contestație pe motive procedurale a deplinelor puteri ale Delegației Republicii Moldova, obiectându-se că existența locurilor vacante  în această delegație nu permite o reprezentare echitabilă a partidelor sau grupurilor politice din Legislativul de la Chișinău. Contestația a fost examinată de Comisia pentru Regulament și Afaceri Instituționale a APCE și transmisă ulterior spre dezbatere plenului APCE pentru luarea unei decizii.
În intervenția sa pe marginea acestui subiect, senatorul Corlățean a susținut ratificarea deplinelor puteri ale Delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, susținând că locurile vacante în acest moment vor fi completate, așa cum au menționat membrii delegației din Republica Moldova, odată cu reluarea la 1 februarie 2016 a sesiunii parlamentare a Legislativului de la Chișinău. Completarea lor în ultimele luni nu a fost posibilă din rațiuni obiective, legate de starea de tensiune și instabilitate politică existentă la Chișinău, absența unui guvern în funcție până de curând, manifestații de stradă, adesea cu caracter violent etc.
Parlamentarul român a coinițiat un amendament care a propus eliminarea prevederii potrivit căreia dreptul de vot al delegației Republicii Moldova va fi suspendat automat, cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii APCE (aprilie 2016), dacă delegația parlamentară a Republicii Moldova nu va fi completată, în condițiile în care conducerea Parlamentului de la Chișinău a dat asigurări privind rezolvarea acestei probleme după 1 februarie a.c. Amendamentul a fost acceptat de membrii Adunării.
În final, Adunarea a adoptat, cu o largă majoritate, rezoluția care ratifică deplinele puteri ale Republicii Moldova, rezoluție care permite ca autoritățile de la Chișinău să aibă reprezentare parlamentară la Consiliul Europei, subiectul urmând să fie reluat la cea de-a doua parte a Sesiunii APCE (aprilie 2016).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii