Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intilnire la Senat cu tema Noul Concept Strategic, 8.04.2010

ro

09 Apr, 2010 18:31 996 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

COMUNICAT DE PRESĂ

Joi, 8 aprilie, ora 15.10, în Biroul Vicepreşedintelui Parlamentului României, domnul Teodor Meleşcanu, a avut loc întâlnirea dintre domnii Ambasadori Umit Pamir (Turcia) şi Bruno Racine (Franţa), membri în Comisia de Experţi a NATO pentru Noul Concept Strategic, şi preşedinţii Comisiilor de Politică Externă şi de Apărare Ordine Publică şi Siguranţă Naţională ai Senatului României, domnii senatori Teodor Meleşcanu (PNL) şi Titus Corlăţean (PSD). La întâlnire au mai participat Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, şi Directorul Direcţiei Politici de Securitate a MAE, Daniel Ioniţă.
Cei doi oaspeţi se află în vizită în România având drept scop consultări cu reprezentanţii politici de vârf din România în legătură cu forma pe care Grupul de Experţi o va propune Secretarului general al NATO ca punct de plecare în negocierea viitoarei forme a Noului Concept Strategic al Alianţei. Preşedinţii comisiilor de specialitate ai celor două comisii au adus în discuţie principalele puncte programatice şi de interes pentru România în conţinutul viitorului document strategic al NATO.
Domnul senator Teodor Meleşcanu a subliniat drept principale teme de interes Articolul 5 şi conţinutul solidarităţii şi angajamentelor pentru apărarea comună a Alianţei care trebuie să rămână cheia de boltă a Alianţei. De asemenea, au fost dezbătute interesul României în singularizarea operaţiunilor şi obiectivelor ce ţin de apărarea în vecinătatea Alianţei ţinându-se cont de rolul României de stat graniţă al NATO şi de responsabilităţile ce-i revin, ca şi altor state, în acest domeniu. Astfel, pe lângă apărarea teritorială şi operaţiunile la distanţă strategică, apărarea faţă de ameninţările transfrontaliere şi din vecinătatea Alianţei ar urma să fie menţionate în mod explicit în viitorul document. În fine, un al treilea element principal menţionat a fost abordarea Rusiei ca partener important al Alianţei cu respectarea principiilor şi valorilor Alianţei, deopotrivă şi valori ce stau la baza actului fondator al relaţiei NATO – Rusia.
Domnul senator Titus Corlăţean a ţinut să sublinieze împărtăşirea ideii vizând menţinerea Articolului 5 cu angajamentele ataşate acestuia în prim planul Noului Concept Strategic, urmând ca să fie utilizate, de asemenea, în formă extensivă, şi celelalte prevederi ale Tratatului, cu precădere articolul 4 referitor la consultări în Alianţă şi cu partenerii. El a subliniat, de asemenea, preocuparea pentru situaţia statelor partenere din Estul Alianţei şi menţinerea angajamentelor faţă de Ucraina şi Georgia în forma convenită la Summitul NATO de la Bucureşti dar şi menţinerea unei politici a uşilor deschise credibilă şi a continuităţii procesului de extindere a Alianţei.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a insistat şi asupra nevoii de implicare a Parlamentelor naţionale şi a Parlamentului României în dezbaterea şi deciziile Alianţei, respectiv în prezentarea către cetăţeni a angajamentelor şi obiectivelor îmbrăţişate de Alianţă pentru a asigura transparenţa necesară, explicarea raţiunilor deciziilor către cetăţeni şi a obţine o solidă susţinere publică a acestor decizii. De asemenea, cei prezenţi au conferit pe numeroase teme de interes, existând consultări deschise şi sincere pe majoritatea temelor în dezbatere.
Cei doi oaspeţi au apreciat schimbul de idei, dar mai ales faptul că temele de preocupare ale părţii române sunt aceleaşi ca şi cele dezbătute de Consiliul de Experţi al NATO. Reacţiile celor doi specialişti de prim plan ai securităţii euro-atlantice au fost de înţelegere deplină faţă de preocupările şi interesele României prezentate de către reprezentanţii Parlamentului României.

8 aprilie 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii