Intrevedere a Presedintelui Senatului Romaniei, Mircea Geoana, cu Presedintele Armeniei, Serzh Sargsyan
Intrevedere a Presedintelui Senatului Romaniei, Mircea Geoana, cu Presedintele Armeniei, Serzh Sargsyan"O cooperare stransa intre Caucaz si Europa ar putea conduce la refacerea Coridului Matasii, asigurand dezvoltarea si prosperitatea statelor din regiune, iar Romania si Armenia pot incuraja aceasta cooperare," a afirmat Presedintele Senatului Romaniei, dl. Mircea Geoana, cu ocazia intrevederii pe care a avut-o sambata, 21 mai 2011, la Erevan, cu Presedintele Armeniei, dl. Serzh Sargsyan.
Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a declarat ca Armenia are un rol extrem de important in stabilirea si mentinerea unui echilibru in regiunea Caucazului de Sud si a subliniat necesitatea rezolvarii diferendelor istorice din zona prin dialog, in cadrul multilateral existent. "Regiunea Caucaziana are toate ingredientele pentru a deveni un spatiu sigur si stabil al prosperitatii economice si al dezvoltarii sociale. De aceea, este nevoie de gasirea unei solutii pentru rezolvarea tensiunilor istorice existente. Dezvoltarea economica este foarte greu de realizat intr-un context tensionat si instabil", a afirmat Geoana.
Mircea Geoana a adaugat ca este importanta promovarea proiectelor comune care au la baza investitii si schimburi economice si, in acest sens, este esentiala sprijinirea de catre tara noastra a finalizarii acordurilor dintre Uniunea Europeana si Armenia - Acordul de Asociere, Acordul privind liberalizarea vizelor si Acordul comprehensiv de liber schimb.
In plus, referindu-se la faptul ca regiunea din Caucaz este legata in mod natural de continentul european, Presedintele Senatului a subliniat faptul ca "trebuie sa asiguram si conectarea fizica prin proiecte bilaterale si regionale si investitii in domeniul energiei, telecomunicatiilor si infrastructurii. Si Romania si Armenia au o pozitie geostrategica excelenta si pot deveni vectorii de promovare a cooperarii pragmatice dintre regiunile noastre. O cooperare stransa intre statele din Asia Centrala, Caucaz si Europa ar putea conduce la refacerea Coridorului Matasii, ceea ce ar asigura atat prosperitate si progres in regiune, cat si o pozitionare mai avantajoasa a regiunii in configuratia globala". Mai mult, el a sugerat faptul ca implicarea comunitatii si diasporei armene din statele UE in implinirea vocatiei europene a acestei tari poate deveni un atu important.
Totodata, Presedintele Senatului a militat pentru intarirea dialogului dintre cele doua Parlamente si importanta acestuia in stabilirea unor relatii bilaterale mai eficiente si mai stabile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp