Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrevedere Presedintele Senatului - Comisar European - 31.03.2011

ro

01 Apr, 2011 16:37 875 Marime text

"Iesirea din recesiune nu inseamna iesirea din criza pentru Romania," a declarat Presedintele Senatului, dl. Mircea Geoana la intalnirea pe care a avut-o joi, 31 martie, cu Comisarul European pentru piata interna si servicii, dl. Michel Barnier.

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a subliniat ca "in Romania, criza economica si financiara a dezvaluit problemele structurale pe care le are tara noastra. De aceea, efectele acestei crize nu vor disparea o data cu o minora crestere economica si daca nu umblam la problema de fond si de structura a mecanismului de functionare si implementare a politicilor publice, cresterea economica nu va aduce si un nivel de trai mai bun pentru cetatenii nostri." Referindu-se la prioritatile care ar trebui sa fie pe agenda unui program de dezvoltare reala a tarii noastre, Mircea Geoana a adaugat ca "Romania trebuie sa elaboreze si sa aplice politici si masuri care sa sustina o dezvoltare sanatoasa a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, industriilor mici si mijlocii si a antreprenoriatului social iar Comisia Europeana poate aduce o contributie importanta in acest sens."

Comisarul Barnier a salutat aceasta idee tinand sa sublinieze faptul ca sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii este prioritatea - cheie in cadrul procesului european de dezvoltare a pietei interne. Comisia Europeana face eforturi pentru reducerea costurilor pentru IMM-uri, prin simplificarea normelor contabile si prin imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la contractele de achizitii publice si este momentul ca si Romania sa-si indrepte legislatia si practica intr-o directie similara. De asemenea, tinand cont de faptul ca Europa are un enorm potential pentru dezvoltarea antreprenoriatului social, Comisarul European pentru piata interna si servicii a transmis asigurari ca promovarea proiectelor care au drept scop dezvoltarea economiei sociale se afla pe agenda de prioritati a Comisiei Europene.

In acest context, Presedintele Senatului a subliniat ca "pentru Romania este imperios necesar sa stabileasca un program de iesire din criza care sa contina masuri de stimulare pentru IMM-uri si pentru investitii si sa stimuleze recalificarile profesionale in termeni reali si actuali. In plus, Romania trebuie sa faca eforturi pentru a nu ramane decuplata de restul Europei. Daca vom continua sa facem lucrurile ca pana acum si daca vom continua sa ne amagim ca iesirea din recesiune rezolva toate problemele structurale ale tarii, economia romaneasca va ramane o economie saraca, fara baza si resurse strategice de crestere durabila, cu vulnerabilitate ridicata intr-o economie mondiala tot mai polarizata si competitiva."

Presedintele Senatului a apreciat eforturile Comisiei Europene in ceea ce priveste stabilirea unui mecanism de supraveghere financiara la nivel european afirmand ca o abordare prudenta si disciplinata a acestui sector este necesara pentru evitarea si prevenirea unor noi situatii de criza financiara si economica similare celor experimentate in ultima perioada. Geoana a subliniat faptul ca aplicarea masurilor care vizeaza durabilitatea finantelor publice, o economie competitiva si sisteme financiare mai solide, trebuie sa se faca tinandu-se cont de specificitatea fiecarui stat pentru a evita riscurile unei Europe cu mai multe viteze.

Direcţia de presă 1 aprilie 2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii