Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai delegaţiilor egipteană şi israeliană

ro

07 Oct, 2011 14:39 885 Marime text

În zilele de 4 şi 5 octombrie a.c., cu ocazia Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc la Strasbourg, în perioada 3-7 octombrie a.c., senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei române la APCE, a avut întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai delegaţiilor egipteană şi israeliană. 
În cadrul întrevederii cu reprezentantul delegaţiei egiptene, senatorul Corlăţean a evocat relaţia specială dintre România şi Egipt şi a subliniat  rolul important pe  care Egiptul l-a deţinut de-a lungul timpului în Procesul de Pace din regiune, precum şi speranţa continuării asumării acestui rol.
Reprezentantul egiptean a declarat că forţele politice apărute în urma recentelor schimbări democratice din această ţară sprijină menţinerea Tratatului de Pace între Egipt şi Israel, cu unele modificări.
Parlamentarul român a menţionat că există o serie de instrumente ale Consiliului Europei care pot fi puse la dispoziţia autorităţilor de la Cairo şi care pot fi utile în demersul de democratizare a societăţii egiptene.  Senatorul Corlăţean a evidenţiat de asemenea utilitatea şcolii politice a Consiliului Europei în pregătirea pe care o poate asigura noii generaţii de lideri politici din Egipt.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a mai precizat că, pentru ţările din Europa Centrală şi de Est, Consiliul Europei a reprezentat o veritabilă anticameră a aderării la Uniunea Europeană şi o şcoală a democraţiei.
De asemenea, „Consiliul Europei poate oferi asistenţă în materia redactării noii Constituţii, în domeniul legislativ, în domeniul funcţionării partidelor politice, inclusiv a  finanţării acestora”, a mai adăugat parlamentarul român în întrevederea cu reprezentantul delegaţiei egiptene.
Agenda bilaterală a senatorului Corlăţean a continuat cu primirea, la Biroul Secretariatului român, a unei delegaţii israeliene. A avut loc un schimb de vederi cu privire la ultimele evoluţii privind procesul de pace în regiune.
Senatorul Corlăţean a precizat că acordarea acestui statut Consiliului Naţional Palestinian constituie un pas pozitiv în sprijinirea evoluţiilor democratice din societatea palestiniană şi un subiect de interes şi pentru partea israeliană. Această primă etapă va fi urmată de o monitorizare, pe o durată de 2 ani, din partea Comisiei pentru afaceri politice a APCE a angajamentelor de ordin democratic pe care partea palestiniană şi le-a asumat în momentul încheierii Acordului de Parteneriat pentru Democraţie.
Parlamentarii israelieni au subliniat că unica modalitate de continuare a Procesului de Pace israeliano-palestinian presupune întoarcerea celor două părţi interesate la masa negocierilor, pentru că numai prin menţinerea unui dialog între cele două părţi se poate ajunge la o soluţie agreată de ambele părţi, care să respecte principiul coexistenţei paşnice a celor două state, israelian şi palestinian.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii