Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE a prezentat Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Senatului României o informare cu privire la evoluţiile din Orientul Mijlociu Extins

ro

29 Aug, 2012 22:22 1022 Marime text

Având în vedere evoluţiile din ultima perioadă în ţările din zona Orientului Mijlociu Extins, astăzi, 28 august 2012, Comisia pentru Politică Externă din cadrul Senatului României a solicitat Ministerului Afacerilor Externe o informare cu privire la aceste evoluţii şi implicaţiile lor asupra securităţii şi intereselor României, într-un context geostrategic extrem de fluid.

În acest sens, pe agenda discuţiilor s-au aflat elemente legate de ultimele evoluţii din Siria şi Liban, de tensiunile legate de dezvoltarea programului nuclear al Iranului, de evoluţiile recente din Peninsula Sinai şi de accentele noi apărute în politica externă a Turciei.

Cu această ocazie, Mircea Geoană, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a declarat că, în acest nou context, este extrem de necesară o strategie de păstrare şi creştere a influenţei pe care România înca o mai are în această regiune, dar şi de promovare a intereselor economice şi comerciale româneşti, inclusiv prin antrenarea vastei reţele de lideri din regiune care au studiat în ţara noastră. Senatorii Ovidius Marcuţianu, Georgică Severin şi Cătălin Mardare au subliniat importanţa asigurării protecţiei cetățenilor români aflaţi în număr mare în Siria şi Liban.

Totodată, a fost subliniat faptul că instituţiile statului român ar trebui să urmeze modelul Departamentului de Stat American şi să facă un inventar al capabilitatilor României atât în zona militară, cat şi în cea economică şi de "soft power". Fie că vorbim despre expertiza militarilor români care au activat pe teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan sau despre asistenţa post-conflict, de experienţa companiilor româneşti în regiune sau de cea a organizaţiilor non guvernamentale specializate în construcţia democratică post-totalitară, trebuie să încercăm să punem toate aceste elemente într-o strategie coerentă a statului român, astfel încat România să beneficieze şi economic, nu doar politic, de poziţia sa în regiune", a declarat Mircea Geoană. În acest sens, el a menţionat modelul QDDR-ului (Quadrennial Diplomacy and Development Review) promovat de Administraţia Obama, prin care se încearcă unificarea resurselor militare, diplomatice şi de dezvoltare.

A fost solicitat un document coerent de poziţie al MAE faţă de aceste evoluţii, inclusiv prin analizarea acestor aspecte la Reuniunea anuală a ambasadorilor României. S-a convenit crearea unui grup de lucru la nivel tehnic, astfel încât cele doua instituţii să poată colabora mai eficient în definirea şi implementarea unor iniţiative la nivel de politică externă şi de reprezentare şi promovare a României în plan extern.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii