Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept sau necesitate
Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept
24 Mar, 2016 14:42
ZIUA de Constanta
1856
Marime text
Conferinţa cu tema Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept sau necesitate, organizată de către Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități și Comisia pentru sănătate publică din Senatul României în colaborare cu Asociația Neolife – alături de tine
În contextul problematicii afecțiunilor oncologice și a creșterii incidenței cancerului în România, a fost dezbătută pentru prima dată în Palatul Parlamentului problematica abordării multidisciplinare a tratamentului oncologic. Dezbaterea a avut loc în cadrul conferinței cu tema Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul – alternativă, drept sau necesitate, organizată de către Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități și Comisia pentru sănătate publică din Senatul României, în colaborare cu Asociația Neolife – alături de tine, 22 martie 2016, în Sala Avram Iancu din Palatul Parlamentului.
Scopul acestui eveniment a fost acela de a conștientiza faptul că aplicarea unui tratament oncologic adecvat are ca rezultat salvarea vieților pacienților. Evenimentul a facilitat reunirea unor personalităţi, lideri ai vieţii academice, ştiinţifice şi profesionale din România, în vederea unei colaborări multidisciplinare pentru îmbunătățirea sistemului de îngrijire a pacientului oncologic.
Dezbaterile s-au axat pe abordarea problematicii din trei perspective: medicală, socială și a asistenței psihologice. Date fiind gravitatea unui astfel de diagnostic, precum și impactul emoțional, psihologic major pe care o astfel de diagnosticare il are asupra pacientului și familiei acestuia, discuțiile purtate au vizat acordarea pensiei de invaliditate, posibilitatea de încadrare în grad de handicap a pacienților oncologici, precum și necesitatea decontării asistenței psihologice acordată acestora și familiilor.
În cadrul conferinței, a fost prezentată situația reală a pacientului oncologic, cu beneficiile și neajunsurile sistemului de sănătate din România, situația integrată în Pactul Interinstituțional pentru Abordarea Multidisciplinară în Lupta cu Cancerul. Acest Pact are ca scop conștientizarea problemelor cu care pacienții se confruntă, formularea de noi măsuri menite să asigure implementarea actelor normative în vigoare, crearea mecanismelor unui control mai eficient al abuzurilor și inechităților din sistemul de îngrijire a pacientului oncologic, discutarea si semnarea unei inițiative legislative și în final, creșterea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice.
În cadrul dezbaterilor s-au formulat propuneri de modificare a actelor normative prin care să se introducă posibilitatea de a fi decontată asistența psihologică direct către furnizorul de servicii de specialitate pentru pacientul oncologic si aparținătorii acestora. O altă măsură necesară în cel mai scurt timp este elaborarea unei inițiative legislative privind modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul optării pentru pensia mai avantajoasă de către persoanele încadrate în grad de invaliditate în situația unui diagnostic mai grav și a trecerii într-un grad de invaliditate superior.
Nu în ultimul rând, participanții la conferință au discutat necesitatea studierii legislației în vigoare, în vederea unei cât mai bune materializări a conceptului de manager de caz – navigator – pentru pacientul oncologic.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii