Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor NATO

ro

07 Oct, 2011 14:35 972 Marime text

Mircea Geoană a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor NATO

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut, joi, 6 octombrie, o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice din statele membre sau asociate la NATO, pentru a discuta despre tematica celei de-a 57-a Sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO, care începe vineri la Bucureşti.
“Asistăm la unul dintre cele mai fluide momente din istoria lumii şi din istoria Alianţei noastre şi a comunităţii transatlantice. După căderea comunismului, nimeni nu ar fi anticipat un asemenea dinamism în Europa şi nimeni nu ar fi putut să anticipeze viteza şi brutalitatea cu care lumea se va rearanja”, a declarat Mircea Geoană.  Preşedintele Senatului României a mai spus că rolul NATO urmează să sufere transformări în noul context global, dând drept exemplu „primăvara arabă” ca eveniment care a redefinit cadrul internaţional. În plus, Mircea Geoană a menţionat faptul că România este interesată de conceptul de “smart defense”, lansat de către Secretarul General al NATO în cadrul Summitului de la Lisabona.
Mircea Geoană a mai afirmat că unul dintre subiectele care vor fi discutate la AP NATO va fi modul în care criza economică a afectat bugetele pentru apărare ale statelor membre şi s-a arătat convins de faptul că acest subiect se va afla pe agenda evenimentului. “Suntem foarte îngrijoraţi şi în România în legătură cu faptul că această criză economică a afectat bugetele pentru apărare, cel puţin în Europa. Noi înţelegem îngrijorarea a prietenilor americani şi aliaţi că există acest declin, în unele cazuri unul abrupt, iar în cazul României un declin foarte abrupt, care ar putea afecta, pe termen lung, nu numai capacitatea noastră de a acţiona împreună, ci şi coerenţa Alianţei noastre”, a spus Geoană.
În acest context, Mircea Geoană a arătat că atunci când România a devenit stat membru NATO s-a angajat să aloce 2,38% din PIB pentru Armată, iar în acest an statul român va aloca doar circa 0,8% din PIB pentru Armată.
Preşedintele Senatului României a mai afirmat că planificarea multi-anuală a bugetului alocat apărării şi Armatei este de o imporantă critică pentru România, invocând modelul american al unui plan pe patru ani. “Este critic pentru România să aibă o planificare multianuală a bugetului pentru apărare. Ne putem uita la ceea ce fac americanii, atunci când Departamentul de Apărare vine în faţa Congresului şi prezintă un studiu pe patru ani, Quadrennial Defense Review, propunând pentru o perioadă de patru ani un de alocări bugetare şi de modernizare a tehnicii militare”, a susţinut Mircea Geoană.
În ceea ce priveşte participarea românească în Afganistan, Mircea Geoană a arătat că statul român consideră că acest angajament este important pentru NATO şi pentru stabilitea regională. “Este important ca retragerea statelor prezente în Afganistan să nu lase provinciile afgane vulnerabile. Nu este dificil să te retragi din Afganistan. Ceea ce este cu adevărat dificil şi complex este să menţii regiunea stabilă şi sigură. Este ceva important pentru noi toţi şi cred că este important ca şi alte ţări, precum Rusia, India sau China să fie implicate în acest dialog. Siguranţa acestui coridor mijlociu al Eurasiei este critică pentru securitatea internaţională”, a mai spus Mircea Geoană.
Totodată, Preşedintele Senatului a accentuat importanţa cooperării dintre statele membre NATO din regiune şi a subliniat faptul că există transformări în cadrul dialogului meditareneean al NATO în urma evenimentelor din Libia şi a celor din cadrul „primăverii arabe”. În acelaşi timp, Preşedintele Senatului a mai afirmat că România este interesată în apărarea cibernetică şi în securitatea energetică, două concepte discutate de asemenea în cadrul Summitului de la Lisabona.
În plus, Mircea Geoană a menţionat importanţa Adunării Parlamentare a NATO de la Bucureşi în pregătirea Summitului NATO de anul viitor de la Chicago. “Cu cât înaintăm mai mult pe coridoarele istoriei, cu atât realizăm faptul că avem mai multă nevoie de această Alianţă. Avem nevoie de o Alianţă puternică şi am nevoie de parteneriate”, a mai spus Geoană.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii