Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoana - Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este un interes strategic al Uniunii Europene

ro

11 Feb, 2011 17:55 979 Marime text
"Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este in acelasi timp obiectivul tarii noastre si interesul strategic al intregii Uniuni, pentru ca apartenenta concreta la Spatiul Schengen ar incuraja Romania sa fie un aparator mai bun al frontierelor externe ale Uniunii", a declarat Presedintele Senatului, Mircea Geoana in cadrul unei intreederi ce a avut joi, 10 februarie 2011, cu Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. La intalnire au mai participat Presedintele Camerei Deputatilor, membri ai Comisiilor pentru politica externa din Senat si Camera, membri ai Comisiei pentru aparare din Senat si Camera si membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Romaniei.

In cadrul discutiilor au fost abordate teme prioritare pe agenda interna si europeana, precum aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, eliminarea vizelor de intrare in SUA si Canada pentru toti cetatenii europeni, liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova si abordarea la nivel european a problematicii etniei Rromilor.

Mircea Geoana a subliniat ca rezultatele rapoartelor de evaluare confirma faptul ca Romania a indeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen, asa cum au fost definite in debutul acestui proces. "Nu putem accepta modificarea regulilor in timpul jocului si consideram total neadecvate unele discursuri politice care indica o conexiune intre aderarea Romaniei la Schengen si unele elemente care tin de alte domenii, cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare, cu atat mai mult cu cat aceste domenii au instrumente specifice de evaluare si monitorizare", a declarat Presedintele Senatului.

In acest context, Comisarul Malmstrom a amintit ca decizia privind extinderea Spatiului Schengen va fi luata in Consiliul UE si necesita unianimitate de voturi din partea statelor membre. In acest sens, Mircea Geoana a transmis Comisarului European ca Romania conteaza pe sprijinul Comisiei Europene pentru a reitera public mesajul ca tara noastra respecta criteriile de aderare si pentru a insista asupra importantei respectarii procedurii de extindere a Spatiului Schengen.

In ceea ce priveste eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA si Canada, Mircea Geoana a pledat pentru o implicare activa si ferma a institutiilor europene, un efort politic la nivel european fiind necesar pentru armonizarea tratamentului aplicat cetatenilor europeni in ceea ce priveste conditiile de intrare pe teritoriul acestor doua tari. Comisarul European a asigurat membrii Parlamentului Romaniei ca face toate eforturile pentru a sustine cauza Romaniei in discutiile cu partenerii americani si canadieni.

Presedintele Senatului a reiterat sprijinul tarii noastre pentru implementarea rapida a Planului de Actiune pentru liberalizarea regimului de vize al Republicii Moldova cu UE. Planul a fost transmis oficial autoritatilor de la Chisinau cu ocazia vizitei in luna ianuarie a Comisarului Cecilia Malmstrom. "Accelerarea mobilitatii, cu o ferma perspectiva de liberalizare a regimului de vize trebuie sa fie printre obiectivele cheie ale Uniunii Europene in relatiile cu partenerii estici," a afirmat Mircea Geoana. La randul sau, Comisarul pentru Afaceri Interne a fost de parere ca "abolirea sistemului de vize cu partenerii estici este o metoda fantastica de a-i aduce pe oameni impreuna."

Referitor la problematica rromilor, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca Senatul Romaniei a respins in plen, propunerea de modificare a denumirii terminologiei de "rrom" in "tigan", subliniind ca aceasta modalitate de rezolvare a problemelor ar fi fost una superficiala si chiar periculoasa. "In ceea ce priveste politica de incluziune a rromilor avem mult de lucru, in Romania si in celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nu este nici corect, nici eficient ca unele state europene sa foloseasca aceasta chestiune in scopuri electorale. Putem gasi solutii concrete si eficiente doar daca ne coordonam eforturile," a conchis Mircea Geoana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii