Mircea Geoana - Liderii secolului XXI vor fi cei care vor avea curajul sa recunoasca faptul ca lumea se schimba si vor anticipa schimbarea
Mircea Geoana - Liderii secolului XXI vor fi cei care vor avea curajul sa recunoasca faptul ca lumea se schimbaPresedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a declarat astazi, 23 martie, cu ocazia deschiderii conferintei Bucharest International Student Model United Nations 2011, in fata a mai bine de 200 de tineri din numeroase state europene, ca viitorii lideri globali trebuie sa aiba curajul sa recunoasca schimbarea si tranformarea prin care trecea lumea si sa vina in intampinarea acestor schimbari. "Aveti sansa nu doar sa intelegeti, sa invatati procedurile si modul in care functioneaza lucrurile, provocarea majora la care trebuie sa raspundeti este cum sa fiti creativi si sa va ganditi la propriile solutii. Cea mai mare bogatie a voastra in anii care vor urma nu va fi volumul cunostiintelor pe care le acumulati ci capacitatea de a folosi aceste cunostiinte in mod creativ si de a va situa in fruntea plutonului. Este bine sa aveti multe cunostiinte, dar cei care vor fi liderii secolului XXI vor fi cei care vor fi creativi, cei care vor avea viziune, cei care vor avea curajul sa spuna ca lumea se schimba. Iar succesul va apartine celor care vor anticipa schimbarea", a afirmat presedintele Senatului la debutul intalnirii.
"Lumea se schimba cu o viteza atat de mare incat nimic din ceea ce credem astazi va ramane la fel peste un deceniu sau doi. Cand veti deveni oameni influenti lucrurile se vor schimba. Nu am vazut in istorie o perioada mai densa in schimbari si transformari globale decat perioada pe care o traversam astazi. Exista o suprapunere a acestor schimbari si transformari, de la tehnologie la mediu, la ordinea mondiala, cu aparitia unor noi puteri emergente", a declarat presedintele Senatului.
Mircea Geoana i-a felicitat pe tinerii participanti la conferinta pentru interesul lor in problemele globale si in modul in care functioneaza institutiile internationale si i-a indemnat sa se gandeasca la modul in care ar lua ei deciziile in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta lumea astazi. "Provocarea pe care vi-o propun este sa va ganditi cum ar trebui sa functioneze aceasta organizatie (ONU) si sa va ganditi cum ati face voi lucrurile atunci cand veti fi intr-o pozitie de decizie in tara voastra sau intr-o institutie globala", a afirmat Mircea Geoana.
El le-a spus tinerilor ca nu exista probleme locale, caci toate problemele sunt globale, iar unele evenimente aflate in desfasurare acum vor afecta determinant modul in care va arata lumea in viitor. "Sa nu credeti ca problemele pe care le aveti in tara voastra, in corporatia voastra sau in institutia voastra sunt probleme locale, totul este gobal. Ce se intampla in Japonia astazi afecteaza sectorul energetic pentru anii care vor urma; ce se intampla in Libia astazi va afecta echilibrul international pentru decenii de acum inainte", a spus Geoana.
Presedintele Senatului a mai afirmat ca provocarea majora a acestui moment este identificarea modului corect de a imbina competitia si cooperarea, in asa fel incat cat mai multi oameni sa poata avea beneficii.
"Problema este cum folosim competitia si cooperarea, cum facem ca natiuni care se afla la nivele diferite de putere, de resurse, de influenta sa lucreze impreuna, incercand sa gaseasca o cale de evolutie a omenirii. Cum putem gestiona interese diferite si cum putem galvaniza natiuni si indivizi atunci cand trebuie sa ne asiguram ca exista mancare, medicamente si resurse pentru supravietuire pentru miliarde de oameni si in acelasi timp sa putem sa rasplatim talentul si sa putem sa asiguram salarii bune si sa putem sa asiguram dividende pentru cei care au idei", a incheiat Geoana.
Conferinta Bucharest International Student Model United Nations 2011, ce se desfasoara in perioada 23-27 martie 2011 la Senatul Romaniei, este o simulare de tip academic a unor comitete apartinand institutiilor internationale. Pe parcursul acestei conferinte, 200 de tineri, majoritar studenti, provenind din Romania, Grecia, Bulgaria, Serbia, Germania, Elvetia, Slovenia precum si alte state din Europa, vor simula activitatea a 7 comitete, apartinand Organizatiei Natiunilor Unite, NATO si Uniunii Europene.
Conferinta este organizata de Presedintele Senatului Romaniei si Asociatia Bismun. Tematica principala a dezbaterilor este "Environment and Millennium Development Goals".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp