Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană Nu poţi să raportezi economii la buget pe spatele cetăţenilor

ro

28 Sep, 2011 15:15 998 Marime text

Mircea Geoană: Nu poţi să raportezi economii la buget pe spatele cetăţenilor

“Formula aceasta de a raporta cu orice preţ economii la buget riscă să se transforme într-o armă cu dublu tăiş, inclusiv pentru guvernanţi. Dacă vom avea în perioada următoare succes cu o astfel de abordare, acest lucru înseamnă o strategie de investiţii în domeniul reabilitării şi eficientizării sistemelor energetice în general, şi al celor de încălzire în particular. Nu poţi să pretinzi să te închizi pe spatele comunităţii locale şi pe cel al cetăţenilor în condiţiile în care tu nu ai un plan coerent de investiţii şi de modernizare”, a declarat Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, despre soluţia eliminării subvenţiei pentru căldură.
În cadrul unei dezbateri organizate de către Senatul României, în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România, Mircea Geoană a arătat există soluţii pentru ca povara financiară pe care o vor resimţi contribuabilii în condiţiile eliminării subvenţiei să fie redusă. “Suntem astăzi în Senatul României în faţa a două propuneri, una a Guvernului, deja cunoscută şi o altă propunere legislativă, iniţiată de doi deputaţi, care vorbeşte de TVA redus la 5% pentru agentul termic, compensată de o taxă de mediu care din punct de vedere bugetar să asigure o oarecare neutralitate”, a afirmat Geoană. În plus, el a atras atenţia asupra necesităţii unui program de investiţii şi de modernizare a sistemului de încălzire centralizată, care să meargă în paralel cu măsurile de eliminare a subvenţiilor. “Nu cumva am putea găsi o formulă de reducere, poate temporară, a TVA până când vom moderniza sistemul şi îl vom face mai suportabil din punct de vedere cost şi pe ansamblul economiei naţionale şi venituri la buget să ne închidem pe plus şi nu pe minus?”, a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a afirmat la rândul său, că eliminarea subvenţiei, fără măsuri complementare, înseamnă o povară şi financiară şi imobiliară pe umerii administraţiei locale. Pendiuc a arătat că administraţiile publice locale au contractat împrumuturi pentru sistemul centralizat de încălzire, inclusiv pentru proiecte cu finanţare europeană care au se vor finaliza anul viitor, iar în lipsa subvenţiei, cetăţenii de se vor debranşa din sistemul centralizat, ceea ce va face ca investiţia primăriri să devină ineficientă şi astfel se vor irosi bani. “Tot vorbim despre grija pentru cetăţean. Grija pentru cetăţean trebuie să se manifeste şi la nivel local, dar şi la nivel naţional. La nivel naţional, prin reglementări generale care să permită niveluliu local să funcţioneze”, a declarat Tudor Pendiuc. El a declarat că reprezentanţii AMR, în cazul eliminării subvenţiei la căldură, au cerut ca primăriile care au un sistem de centralizat de încălzire şi care au proiecte în curs de finalizare să fie exceptate de la plafonarea împrumuturilor pe care le pot contracta.
Preşedintele AMR a adus o serie de şase argumente în favoarea legii care prevede reducerea TVA pentru combustibilul necesar centralelor termice în regim centralizat de la 24% la 5%, lege se află deja în discuţia Senatului. “Primul argument: reducerea costurilor cu 15% pentru beneficiarii care utilizează sistemul de încălzire centralizată. Al doilea avantaj este constituit de scăderea cu 15% a costurilor pe unitate administrativ teritorială aferite subvenţiei pentru energia termică în regim centalizat. Al treilea avantaj este că fondurile disponibilizate din micşorarea cu 15% a subvenţiilor pentru energia termică ar putea fi utilizate pentru realizarea de investiţii. Al patrulea avantaj: creşterea numărului de consumatori care folosesc sistemul centralizat de încălzire. Aici sunt consecinţe importante, eficientizăm sistemul centralizat, pentru că un număr mai mare de consumatori înseamnă costuri mai mici, în plus se reduce poluarea prin reducerea emisiilor generate de centralele individuale. Al cincilea argument: scăderea cu 15% a costurilor din sarcina bugetului de stat în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare pentru consumatorii vulnerabili. Avem în vedere aici nu numai să scăparea autorităţilor locale de povară, dar şi uşurarea poverii pe care o suportă statul”, a arătat Tudor Pendiuc.
Preşedintele Senatului şi-a arătat disponibilitate de a susţine în faţa reprezentanţilor FMI, BM şi CE, o soluţie raţională, care poate să însemne inclusiv modificări ale înţelegerilor iniţiale cu instituţiile internaţionale cu condiţia ca soluţia propusă să fie coerentă şi să conducă la un rezultat pozitiv pentru toate părţile. “Sunt dispus să mă adresez în scris la FMI, BM şi CE dacă este un argument raţional care se bazează pe cifre. Eu sunt dispus să adresez o solicitare oficială de modificare, care să ne permită ca pe ansamblu să ieşim mai bine cu toţii: populaţia mai puţin sărăcită, modernizăm sistemul, nu efectuăm doar o reducere de cheltuială într-un moment dificil.  (...). Vreau să vă spun că în relaţia cu FMI, BM şi CE nimeni nu este absurd. Dacă putem demonstra că o soluţie a fost pripită sau acceptarea unei formule a fost insuficient gândită şi apoi să venim cu o chestiune raţională, care stă în picioare, eu vă asigur că oamenii aceia nu sunt absurzi. Sunt flexibili, dar vor să vadă că şi pe partea românească este un răspuns coerent”, a mai spus Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului a arătat în detaliu că pentru familia obişnuită din România costurile au crescut în timp ce veniturile au scăzut, iar majorarea facturii pentru plata căldurii va însemna imposibilitatea plăţii pentru mulţi dintre români. „În medie, creşterea facturii pentru populaţia racordată la CET-uri este de 60%. În condiţiile în care nivelul veniturilor a scăzut în mod dramatic în ultimii ani de zile, puterea de cumpărare a scăzut, inflaţia a crescut şi familia medie din România plăteşte pentru utilităţi, mâncare, sănătate, telefon şi celelalte abonamente cea mai mare parte din veniturile lunare, teama noastră, ca legiuitor, este că de fapt vom asista la o masivă neplată din partea majorităţii populaţiei pentru că nu-şi va putea permite. Transferul acestei aşa zise reduceri de cheltuieli cu subvenţia se transferă asupra populaţiei în cote insurportabile uman şi financiar. Nu vor plăti pe capete pentru că nu au de unde”, a afirmat Mircea Geoană.
În finalul cuvântului său, Preşedintele Senatului a anunţat că va ridica problema sistemului energetic şi în cadrul audierii ministrului Economiei care urmează să aibă loc la Senat, subliniind importanţa laturii de implementare a strategiei energetice, capitol la care România este deficitar. “Suntem campioni mondiali la numărul de strategii pe unitate de politică publică din Univers. Nu există ţară care să aibă strategii mai multe decât România. La implementare şi coerenţă suntem mult în spatele pretenţiilor noastre europene”, a adăugat el.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii