Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:56 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană - Nu trebuie să lăsăm problemele de moment să umbrească şi să strice tradiţia relaţiei bilaterale între România şi Franţa

ro

16 Feb, 2011 22:50 957 Marime text

"România trebuie sa fie tratata ca toate celelalte state europene care au aderat la spatiul Schengen, in conformitate cu acquis-ul european Schengen. A crea un mecanism suplimentar special pentru tara noastra, dincolo de cel aplicat deja celorlalte state care au aderat, este un lucru pe care Romania nu poate sa-l accepte. Nu se pot schimba regulile in timpul jocului doar in cazul Romaniei", a declarat Mircea Geoana atat in cadrul intalnirii cu omologul sau francez, Gerard Larcher, dar si in timpul discutiei avute cu membrii Comisiei de Afaceri Europene din cadrul Senatului francez.

Aflata intr-o vizita oficiala la Paris, in perioada 15-16 februarie 2011, delegatia Romaniei condusa de Presedintele Senatului a avut o serie de intalniri cu Gerard Larcher, presedintele Senatului din Franta, cu Jean Bizet si alti membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene si Lionel Luca, presedintele grupului de prietenie cu Romania din Assemblee Nationale.

Totodata, Mircea Geoana a avut o serie de intalniri si cu Edouard Balladur, fost prim - ministru francez si presedintele comisiei care a lucrat la revizuirea Constitutiei din Franta, cu Laurent Fabius, deputat, fost prim ministru, si cu Jean Pierre Raffarin, senator si reprezentantul personal al Presedintelui Sarkozy pentru Francofonie, fost prim ministru al Frantei in perioada 2002 - 2005.

Pe agenda discutiilor s-au aflat teme legate de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, relatiile bilaterale romano - franceze, guvernanta economica europeana, Politica Agricola Comuna si de Coeziune Europeana, gasirea unei cai comune la nivel national si european pentru integrarea cetatenilor de etnie rroma. Totodata, s-a discutat si despre crearea in cadrul Senatului Romaniei a unui Forum Constitutional, care sa vina cu o serie de propuneri privind reforma Constitutiei din Romania si care sa adune atat specialisti si reprezentanti ai Parlamentelor nationale din statele membre UE, dar si personalitati marcante europene care pot sprijini acest demers.

"Suntem reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare din Romania, dar am venit aici cu un mesaj comun pentru ca Romania a avut intotdeauna o relatie bilaterala speciala cu Franta, chiar daca traversam zilele acestea cel mai delicat moment din istoria relatiilor franco-romane. Reactia Frantei privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a starnit o reactie de confuzie si de preocupare la nivelul opiniei publice romanesti, mai ales ca Franta a fost principalul patener istoric al Romaniei", a declarat Mircea Geoana. El a mai adaugat ca securizarea granitelor tarii este un obectiv national pentru Romania, dincolo de obiectivul aderarii la spatiul Schengen. "Pentru Romania, protejarea granitelor cu spatiul exterior statelor membre UE are o importanta nationala, dincolo de obiectivul nostru de a adera la spatiul Schengen. Romania este una din cele mai sigure tari din Europa in ceea ce priveste siguranta cetateanilor si avem tot interesul de a mentine aceasta stare" a mai subliniat oficialul roman.

De asemenea, Presedintele Senatului a atras atentia asupra faptului ca "din motive pragmatice, riscam sa avem o Europa cu mai multe viteze. Acest lucru ar slabi influenta Uniunii Europene ca actor pe scena geopolitica si geo-economica mondiala aflata intr-o continua transformare".

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a militat pentru crearea unei strategii de integrare sociala a cetatenilor de etnie rroma la nivel european, care sa completeze strategia nationala a Romaniei, subliniind faptul ca aceasta problema nu este doar o problema nationala a noastra, ci si una de natura europeana. "In Romania nu exista o problema rasiala sau religioasa legata de cetatenii de etnie rroma, ci este mai degraba una sociala, legata de accesul la educatie, de saracie, de crearea de locuri de munca. Dar nu este corect sa spunem ca e o problema doar a Romaniei, ci este o problema europeana, cu care s-au confruntat si alte state membre ale Uniunii Europene. De aceea, este datoria si responsabilitatea Europei sa vina cu o strategie de integrare a etniei rroma, complementara strategiei nationale a Romaniei", a subliniat Geoana. In acelasi timp, oficialul roman a reiterat faptul ca nu exista nicio ezitare in Romania pentru o atitudine dura fata de orice cetatean care comite infractiuni.

Mircea Geoana a reluat ideea infiintarii unui Forum de Personalitati franco-roman, care sa uneasca elitele academice, culturale, economice si politice din cele doua state cu scopul de a reintari relatiile bilaterale traditionale dintre Romania si Franta, dincolo de palierul politic si diplomatic, dar si de a intari imaginea si prestigiul Romaniei in opinia publica si in cadrul elitelor franceze.

De asemenea, liderul roman a cerut sprijinul Senatului francez si al Presedintelui Larcher, al fostului prim-ministru Edouard Balladur, coordonatorul comitetul creat la initiativa presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind revizuirea functionarii institutiilor franceze, dar si al lui Robert Badinter, senator, fost Ministru al Justitiei si presedinte al Consiliului Constitutional francez, de a contribui la organizarea unui Forum Constitutional la Bucuresti, care sa vizeze reforma Constitutiei in Romania.

Totodata, discutiile au privit si temele europene aflate pe agenda statelor nationale, cum ar fi guvernanta economica si viitoarea Politica Agricola Comuna, subiecte asupra carora parlamentele nationale trebuie sa-si exprime un punct de vedere in perioada imediat urmatoare. "Romania a avut 8 ani de crestere economica sustinuta, dar acest lucru nu s-a reflectat in dezvoltarea tarii, in infrastructura, in sanatate, in educatie. De aceea, cred ca reglementarile in domeniul guvernantei economice trebuie sa fie mai explicite si sa nu permita derapaje", a declarat Geoana. In ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, oficialul roman a declarat ca "Romania este o tara cu un potential agricol imens, al doilea in Europa dupa Franta, dar importam in jur de 80% din produsele agro-alimentare. De aceea, noi, ca tara, trebuie sa abordam acest subiect cu mai multa seriozitate", a subliniat el.

La invitatia Presedintelui Senatului din Romania, o delegatie a Senatului francez condusa de presedintele Gerard Larcher, va efectua o vizita in Romania in prima parte a anului 2011.

Din delegatia Senatului Romaniei mai fac parte senatorii Radu Alexandru Feldman (PDL), Bokor Tiberiu (UDMR), Viorel Arcas (PSD) si Mario Ovidiu Oprea (PNL).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii