Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoana, Presedintele Senatului, 17 mai 2010

ro

17 May, 2010 17:41 772 Marime text

"Parlamentele nationale trebuie sa continue sa adopte masurile necesare pentru a depasi actuala criza economica, dar, in acelasi timp, aceste masuri trebuie corelate cu reformele pe termen mediu si lung de care statele membre ale Uniunii Europene au nevoie", a declarat Mircea Geoana, prezent la Conferinta Presedintilor Parlamentelor Nationale din cadrul Uniunii Europene, ce a avut loc la Stockholm, in perioada 13-14 mai 2010

Presedintele Senatului a pledat pentru o mai mare implicare a forurilor legislative nationale in gasirea solutiilor pentru iesirea din criza care a afectat majoritatea statelor UE. "Dincolo de rolul organismelor internationale, al Comisiei Europene si al Parlamentului European, si Parlamentele nationale trebuie sa se implice mai activ in gasirea solutiilor necesare pentru combaterea crizei economice", a declarat Presedintele Senatului. Mai mult, Mircea Geoana a propus ca intalnirile Conferintelor Presedintilor Parlamentelor Nationale din cadrul Uniunii Europene sa se desfasoare in aceeasi perioada cu Consiliul European, astfel incat sa existe o mai buna co-ordonare intre cele doua evenimente.

Totodata, el a sustinut ca "guvernanta economica, locurile de munca si cresterea economica constituie provocarea principala pentru Europa astazi". In acest sens Mircea Geoana a propus infiintarea unui grup de lucru comun, la nivelul Parlamentelor nationale si al Parlamentului European, privind aceasta prioritate europeana.

In alt treilea rand, Presedintele Senatului Romaniei a subliniat faptul ca strategia "Europa 2020" trebuie sa invete din esecurile Agendei Lisabona, pe care o inlocuieste. "Parlamentele nationale trebuie sa isi intareasca mecanismele de monitorizare asupra guvernelor, astfel incat acestea sa isi respecte obligatiile insusite. De aceea, este absolut necesar ca "Europa 2020" sa contina un mecanism clar prin care aceasta acest lucru sa se poata realiza", a mai afrmat Mircea Geoana.

Temele dezbatute in cadrul acestei conferinte s-au axat pe intarirea mecanismului de colaborare intre Parlamentele nationale ale statelor membre, precum si stabilirea unei mai stranse colaborari intre acestea si Parlamentul European, asa cum prevede Tratatul de la Lisabona. Totodata, participantii au ridicat si problema rolului pe care COSAC trebuie sa il poarte pe viitor, in special in zonele privind lidertatea, securitatea si justitia.

La conferinta au participat Jerzy Buzek, Presedintele Parlamentului European, Maros Sefcovic, Vice-presedinte al Comisiei Europene, Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor si Presedinti ai Camerelor Pralamentelor statelor member UE, precum si ale tarilor candidate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii