Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană Problema rromilor nu este rasială, este socială

ro

10 Feb, 2011 23:08 829 Marime text
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat miercuri, 9 februarie 2011, în cadrul unei intervenţii în plenul Camerei superioare a Parlamentului, că problema rromilor din România nu este o problemă rasială, ci este o problemă socială, iar prioritatea guvernanţilor şi a factorilor de decizie din statul român trebuie să fie incluziunea socială a acestei etnii. "Oricât de mult am fugi de un adevăr dureros al societăţii româneşti, aceasta este cea mai profundă prejudecată şi discriminare, prezentă în mentalul colectiv şi în istoria naţiunii noastre. Nu putem schimba trecutul, nu putem schimba realităţile etimologice sau culturale, dar putem să gândim ce fel de societate românească vrem să avem pentru viitor. Acest tip de conversaţie nu face decât să adâncească o falie profundă în societatea românească", a declarat Mircea Geoană în cadrul dezbaterilor unei propuneri legislative referitoare laterminologia oficială utilizată pentru etnia rromilor.

"Problema toleranţei zero la crimă şi la nerespectarea legii nu are nimic de-a face cu o etnie sau cu un alt grup. Ceea ce lipseşte în conversaţia noastră este, de fapt, absenţa unui efort naţional coerent pentru inserţia socială a acestui grup, ce este profund neîndreptăţit, ce este privat de educaţie, ce este privit cu desconsiderare, prejudecată şi uneori aroganţă de majoritate. Întrebarea este ce fel de societate vrem să construim pentru viitor?, a mai declarat Mircea Geoană, arătând că dacă problema incluziunii rromilor nu este rezolvată, aceasta riscă să devină "cea mai importantă bombă socială cu efect întârziat din istoria naţiunii noastre".

Potrivit Preşedintelui Senatului, întrebarea momentului este dacă avem o strategie naţională pentru inserţia socială şi dacă Executivul posedă mecanismele prin care să adreseze toate aceste probleme. Mircea Geoană a mai afirmat că este de datoria Senatului să se pronunţe pe fondul acestei probleme şi a pledat pentru organizarea unei dezbateri ample despre strategiile de inserţie socială.

Preşedintele Senatului a mai declarat că Guvernul dovedeşte o atitudine de laşitate în condiţiile în care refuză să se pronunţe într-un asemenea moment delicat. "Ruşine Guvernului care fuge şi se eschivează în mod deliberat de a da un punct de vedere într-un moment sensibil. Nu este în regulă şi cred că ideea aceasta în care Ministerul Culturii spune într-un fel şi Guvernul tace pare o atitudine de laşitate impardonabilă din partea acestui Executiv. Nu cred că avem dreptul să definim noi modul în care se autodefinesc concetăţenii noştri. Mai degrabă aş pleda pentru o dezbatere serioasă în Senatul României şi în Parlament despre strategiile de inserţie socială şi de acces la educaţie", a mai spus Mircea Geoană, care a adăugat că percepţia externă a României nu are de suferit doar din cauza rromilor. "Cauza este mult mai amplă, cauza ne aparţine tuturor şi nu are rost să ne ascundem în spatele acestui fetiş", a conchis Preşedintele Senatului intervenţia sa din plen.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii