Mircea Geoană România trebuie să devină o placă turnantă între economiile din Est si Vest
Mircea Geoană: România trebuie să devină o placă turnantă între economiile din Est si Vest„Parteneriatul economic dintre România și Italia trebuie să treacă la următorul nivel și trebuie să trecem de la o cooperare economică de intensitate scăzută la o agendă de competitivitate pentru economia românească și pentru prezența economică, financiară și tehnologică a Italiei în țara noastră". Aceasta a fost prima sugestie pe care Președintele Senatului României, Mircea Geoană, a făcut-o în fața comunității economice italiene prezente în România în cadrul reuniunii organizate de Confindustria, intitulată "Forumul Economic 2011. Italia Internaţională în România - Perspective şi oportunităţi". Evenimentul s-a ținut în prezența Președintelui Italiei, Giorgio Napolitano, și a Ministrului italian de externe, Franco Frattini.
Președintele Senatului României a continuat adăugând că a venit vremea pentru a ne folosi mai bine de imensul know-how industrial și tehnologic, precum și de alte atuuri economice ale României pentru a intensifica cooperarea economică cu Italia. "A venit vremea să ne folosim de avantajele comparative pe care le avem și să depășim faza forței de muncă ieftină. Cred că a venit vremea să trecem la etapa următoarea și facem ceea ce este necesar, împreună, pentru a ne asigura că trecem la următorul nivel pe scara competitivității economice, financiare și comerciale", a spus Mircea Geoană. El a susținut necesitatea încurajării prezenței economice, financiare și tehnologice italiene în România.
Mai mult, Mircea Geoană a sugerat că este necesară unificarea eforturilor româno-italiene pentru a pune în valoare întreaga piață internă românească, menționând potențialul enorm, încă neexplorat, aflat în afara Bucureștiului și a celorlalte orașe mari. Președintele Senatului a arătat că restul țării și zonele rurale reprezintă un uriaș rezervor de dezvoltare și pentru mediul de afaceri. "Trebuie să trecem la următorul nivel pentru a face întreaga piață românească și întregul teritoriu românesc un loc pentru capitalismul modern și un loc propice pentru afaceri", a mai spus Geoană, subliniind faptul că în acest moment țara noastră are un PIB de aproximativ 120 de miliarde de euro, iar această cifră ar putea fi "cel puțin dublată în câțiva ani". "Sunt oportunități uriașe pentru mediul de afaceri, pentru creștere și pentru corporații", a mai afirmat Geoană, subliniind avantajul constituit de faptul că Italia are depotrivă companii foarte mari, dar și companii mici și mijlocii care își pot găsi locul pe piața românească.
În al treilea rând, Președintele Senatului României a menționat importanța unui efort comun de lobby la Bruxelles, între România și Italia, pentru a transforma România într-o placă turnantă, un centru logistic între Est și Vest și un punct de intrare-ieșire între Europa și regiunea Eurasiei și Orientul Mijlociu. "A venit vremea pentru următorul nivel în care să încercăm să folosim România ca o platformă ce se întinde dincolo de Europa de Sud-Est. Muncind împreună putem să transformăm România într-o platformă multi-regională, un hub multi-regional. România poate şi trebuie să devină o platformă între Europa şi Eurasia. Aşa cum se vorbea de miracolul şi modelul Timişoara, faimos în Europa, cred că a venit clipa să spunem că avem nevoie de modelul Constanţa, Brăila, Galaţi sau Iaşi", a declarat Mircea Geoană. El a mai menționat că România ar urma să aibă beneficii economice imense de pe urma acestei transformări. Astfel, citând un raport al PriceWaterhouseCoopers, Produsul Intern Brut al României poate să crească cu 25 de miliarde de euro până în 2025, dacă sunt luate deciziile corecte în legătură cu logistica, în legătură cu portul Constanța și în legătură cu infrastructura. "Aici cred că trebuie să facem lobby la Bruxelles pentru ceva ce este de o imporanță strategică pentru țara mea și pentru economia dumneavoastră", a mai spus Geoană, adăugând că există deja planuri pentru rețelele de transport pan-europene.
Președintele Senatului României a făcut un apel către oamenii de afaceri italieni pentru a ajuta sectorul românesc de afaceri să se dezvolte, arătând că acum acest sector este încă slab și sub-capitalizat. "Știu că aveți temerile dumneavoastră, dar capitalul românesc și capitalismul românesc se află sub o presiune imensă", a adăugat Geoană. El a argumentat necesitatea unui efort comun atât la nivelul celor două guverne dar și la nivelul comunităților de afaceri pentru a identifica terțe piețe, precum cele din nordul Africii, cele din Orientul Mijlociu, Rusia sau Ucraina, în care România și Italia să lucreze împreună pentru avantaje economice comune. "Aceasta este a patra sugestie pe care aș face-o: Ajutați-ne să creștem! Cu cât suntem mai puternici, cu atât sunteți și dumneavoastră mai puternici! Este la dispoziția guvernelor să creeze mecanismele corecte și să folosească stimulentele corecte pentru a putea realiza lucruri împreună", a subliniat Mircea Geoană.
Nu în ultimul rând, Președintele Senatului României a susținut necesitatea realizării unui parteneriat între societatea română și cea italiană, parteneriat mai extins decât cel al guvernului și al mediului de afaceri. Acest parteneriat ar trebui folosit în primul rând pentru a repara imaginea grav deteriorată a României. Astfel, Președintele Senatului României a mai amintit despre necesitatea înființării unui Forum Civic România-Italia în care să se regăseacă mediul de afaceri, elitele culturale, universitățile, instituțiile media, societatea civilă. "Suntem atât de intim legați, din punct de vedere istoric și lingvistic. Nu există o altă națiune din lume și din Europa mai strâns legată de cea italiană decât națiunea română. Trebuie să găsim un mod de a lucra împreună, atât în afaceri, dar și în învățământ, în mass-media, în societatea civilă, cu prietenii româno-italieni din ambele țări pentru a începe o contra-ofensivă în Italia și în Europa împotriva acestei reputații deteriorate pe care România o are, inclusiv în Italia. Această reputație deteriorată este un o frână în privința dezvoltării relațiilor economice și cred că avem o obligație comună pentru ca împreună să începem să prezentăm și partea bună a României, așa cum avem obligația să fim fermi în aplicarea legii, să fim duri cu cetățenii români care fac probleme în afara țării", a arătat Geoană.
În același timp, Mircea Geoană le-a spus reprezentanților comunității de afaceri italiene despre necesitatea și utilitatea Comitetului Național pentru Dezvoltare ca loc în care să se poată dezbate și alte aspecte decât chestiunile politice partizane. "Alături de senatori din toate partidele politice, de reprezentanți ai mediului de afaceri, de reprezentanți ai mediului universitar, am vrut să creăm un loc în care să putem să vedem cum putem să transformăm România dintr-o țară aflată în tranziție într-o țară dezvoltată", a explicat Președintele Senatului. El a mai arătat că România nu poate să se aștepte că va fi prmită în spațiul Schengen sau în cel al euro până nu va deveni o țară dezvoltată și competitivă.
În final, Președintele Senatului României a făcut un apel pentru întărirea cooperării dintre România și Italia, spunându-le reprezentanților comunității economice italiene că apreciază sugestiile pe care aceștia le fac în legătură cu mediul de afaceri. „Știu că sunt probleme în legătură cu sistemul fiscal, în legătură cu transparența, în legătură cu promisiunile care se fac și care nu sunt onorate și știu că și dumneavoastră sunteți îngrijorați. Dar vă spun că România va depăși această criză. Avem un rezervor neexplorat de creștere și dezvoltare în România încât nu este decât o problemă de disciplină și de sinergie pentru a face ca acest potențial să devină manifest", a declarat Mircea Geoană.
El a continuat, îndemnându-i pe participanții Forumului la optimism în legătură cu viitorul, arătându-se încrezător în ceea ce priveşte beneficiile comune ale ambelor state. "Aș spune că dacă facem aceste lucruri împreună într-o manieră inteligentă toate cifrele vor păli în comparație cu ceea ce putem face împreună. Ajutați-ne să transformăm România într-o națiune dezvoltată și veți avea de câștigat de pe urma succesului acestei țări și sunt convins că în anii următori va fi o mai mare comunitate italiană de afaceri în România și un procent mai mare din PIB-ul României va fi produs cu ajutorul dumneavoastră, cu ajutorul capitalului dumneavoastră și, de asemenea, o parte mai mare din PIB-ul italiei va fi produs în urma cooperării dintre cele două state. Aș vrea să vă îndemn ca, din punct de vedere strategic, să fiţi optimişti în legătură cu viitorul. Acum este vremea pentru idei deștepte și curajoase și acesta este locul din care să vină aceste idei deștepte și curajoase", a spus, în încheiere, Mircea Geoană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp