Mircea Geoană - "Strategia Dunării şi Politica de Coeziune sunt priorităţi europene pentru Senatul României"
Mircea Geoană - "Strategia Dunării şi Politica de Coeziune sunt priorităţi europene pentru Senatul României"Preşedintele Senatului din România, Mircea Geoană, s-a aflat, în perioada 24-25 martie 2011, într-o vizită de lucru la Bruxelles, ocazie cu care a avut o serie de întrevederi cu Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi cu Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor. "Fără o guvernanţă economică europeană bine definită şi coerentă, viitorul Europei poate fi mult mai complex decât ne imaginăm astăzi", a declarat Preşedintele Senatului. De asemenea, el a subliniat faptul ca atât România, cât şi partenerii europeni, trebuie să acorde o mai mare atenţie implementării Strategiei Dunărene, subiect aflat pe agenda de priorităţi europene a Senatului României. "Această şansa economică şi geo-politică nu poate fi ratată. Faptul că există un proiect coerent care reuneşte statele dunărene şi din regiune şi care sprijină dezvoltarea zonei de sud a României este o oportunitate reală pentru noi ca ţară", a mai adăugat Geoană.
Cu această ocazie, Rehn a subliniat faptul că instituţiile din România trebuie să se pregătească temeinic pentru negocierile următoarei perspective bugetare 2014-2020, care vor începe chiar în această vară şi care nu vor fi deloc uşoare. Mai mult, Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a atras atentia asupra faptului că România trebuie să-şi concentreze atenţia spre redresarea economică, care să conducă atât la devoltarea societăţii, dar care reprezintă şi o condiţie obligatorie pentru ca statul nostru să-şi poată plăti împrumuturile fără a pune o presiune şi mai mare pe populaţie.
Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, a salutat iniţiativa Senatului României de a avea o dezbatere publică pe tema incluziunii sociale a populaţiei rroma. Mai mult, el a subliniat faptul că astfel de demersuri trebuie să existe în toate statele UE, în special în cele în care această etnie reprezintă un proces semnificativ din populaţie. Mircea Geoană i-a transmis comisarului european că va milita pentru ca această strategie să fie transformată la nivel naţional într-o iniţiativă legislativă, care să fie adoptată de Parlamentul României.
De asemenea, Andor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noul Cod al Muncii pe care guvernul şi-a asumat răspunderea şi a atras atenţia asupra faptului că anumite prevederi pot fi în contradicţie cu legislaţia europeană în domeniu. Mai mult, el a subliniat faptul că în timp ce media ratei de absorbţie a fondurilor din Fondul Social înregistrată în statele membre UE este între 20% si 30%, România a atras doar 2% din acest fond. Acesta este unul din motivele pentru care, în următorul Buget European 2014-2020, o parte din banii destinaţi proiectelor sociale riscă să fie redirecţionaţi către alte zone mai puţin importante pentru ţara noastră.
Totodata, Mircea Geoană a participat la conferinta "International Digital Economy Accords (IDEA)" organizată de Institutul Aspen SUA. Printre temele principale de discuţie aflate pe agenda conferinţei, cele mai importante s-au axat pe perspectiva progresului tehnologic în domeniul IT şi trecerea de la o evoluţie treptată a acestui domeniu la o revoluţie tehnologică, spre "cloud - computing". Mai mult, în cadrul conferinţei s-a discutat despre modul în care evoluţia tehnologică poate contribui la dezvoltarea serviciilor publice din sănătate, educaţie, e-government şi la modul în care ea poate contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei.
Această întâlnire a fost organizată în pregătirea viitorului Summit G8 de la Paris, care, în premieră, va avea pe agenda discuţiilor teme legate de folosirea Internetului pentru accelerarea progresului economic şi social. La eveniment au mai participat Neelie Kroes, Vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Comisar pentru Agenda Digitala, Viviane Reding, Vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Comisar pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Uri Rosenthal, Ministru de Externe al Olandei, Carl Bildt, Ministru de Externe al Suediei, precum şi Preşedintele Comisiei Federale pentru Comunicaţii din Statele Unite, Julius Genachowski, şi reprezentanţi ai Amazon, British Telecom, Facebook, France Telecom Group, Deutsche Telecom, IBM Corporation, Microsoft.
Cu ocazia vizitei la Bruxelles, Mircea Geoană a participat la întâlnirea anuală a "Brussels Forum", organizată de German Marshall Fund, ce a avut pe agenda discuţiilor evoluţiile din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, în special problema Libiei, apariţia pe scena mondială a unor noi puteri emergente precum China şi India şi efectul pe care îl va avea în echilibrul global de putere, dar şi relaţia Occidentului cu Rusia. La eveniment au mai participat Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Comisiei Europene pentru Afaceri Internaţionale şi Politici de Securitate şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, Jeanne Shaheen, Senator în Senatul Statelor Unite ale Americii, Yves Leterme, primul ministru al Belgiei şi Werner Hoyer, Ministrul Afacerilor Externe din Germania.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp