Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poziţia exprimată de senatorul Ben-Oni Ardelean cu ocazia respingerii definitive a proiectului de recomandare APCE privind maternitatea de substituţie

ro

12 Oct, 2016 11:37 1579 Marime text
Marţi, 11 octombrie a.c., cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 10-14 octombrie 2016), plenul APCE a respins proiectul de recomandare cu tema „Drepturile copiilor în contextul maternității de substituție”, raportor: Petra De Sutter (Belgia, Grupul Socialist).

Proiectul de recomandare, pentru care au fost înregistrate 83 de voturi împotrivă, 77 voturi pentru și 7 abțineri (adoptarea unei recomandări presupune întrunirea unei majorități calificate de două treimi din voturile exprimate) propunea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei să examineze disponibilitatea si fezabilitatea elaborării unor linii directoare la nivel european privind protecția drepturilor copiilor născuți de mame surogat.

Anterior, Comisia pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE respinsese la reuniunea sa de la Paris din 21 septembrie a.c. și proiectul de rezoluție aferent acestui raport. De asemenea, Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată în septembrie 2015, a condamnat maternitatea de substituție, asociind această practică exploatării femeilor care se regăsesc într-o situație de vulnerabilitate.
În cadrul dezbaterii pe marginea acestui proiect de raport, senatorul Ben-Oni Ardelean a subliniat că respingerea primului proiect de raport pe această temă în martie 2016 și a rezoluției aferente celui de-al doilea proiect de raport în septembrie 2016 reflectă caracterul extrem de controversat al acestui subiect.

În opinia sa, maternitatea de substituție reprezintă o practică care aduce atingere demnității femeilor și libertăților lor fundamentale, iar orice convenție juridică în domeniul maternității de substituție presupune folosirea corpului unei femei potrivit voinței unor terți, aceste femei fiind practic transformate în “recipiente legale reproductive”.

Potrivit senatorului român este necesară interzicerea totală a maternității de substituție la nivel global, întrucât menținerea acesteia în sistemele juridice ale unor state va avea ca efect o creștere semnificativă a acestei “piețe” internaționale în care femeile sunt tratate ca orice alt bun economic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii