Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 26 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Comisiei pentru politica externa

ro

16 Jun, 2011 23:06 812 Marime text

Miercuri, 15 iunie a.c., delegaţia Comisiei pentru politică externă, condusă de preşedintele Titus Corlăţean, s-a întâlnit la Palatul Parlamentului cu delegaţia Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, condusă de preşedintele Mihaly Balla.

Din delegaţia română au mai făcut parte vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Ovidius Mărcuţianu, senatorii Georgică Severin, Raymond Luca şi Romeo Nicoară.

Această întâlnire reprezintă o continuare a dialogului oficial avut de cele două comisii la Budapesta în data de 5 aprilie 2011.

Au fost trecute în revistă diferite aspecte ale relaţiilor bilaterale, evoluţiile legate de preşedinţia ungară a UE, inclusiv lansarea Strategiei Dunării.

În cadrul întâlnirii au fost discutate evoluţiile care decurg din reforma constituţională din Ungaria, inclusiv obiectivul reprezentării în Parlamentul ungar a minorităților naţionale din această ţară, în primul rând a minorităţii române.

Oficialii au dezbătut diferitele proiecte de reformă administrativ-teritorială şi regionalizare lansate în România în ultima perioadă de timp. A fost exprimată susţinerea pentru evitarea riscului intrării într-o logică şi retorică politică de tip naţionalist-radical, care ar contrazice interesele înseşi ale cetăţenilor români, indiferent de originea lor.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a menţionat că decizia reformei administrativ-teritoriale aparţine clasei politice româneşti, ea trebuie să constituie expresia suveranităţii statului şi să privilegieze criteriul eficienţei economice şi al dezvoltării armonioase la nivelul ansamblului României. Este important ca această decizie să fie luată în urma unei dezbateri publice cât mai largi şi în baza unei consultări prealabile cu Comisia.

Preşedintele Titus Corlăţean a pledat pentru ca, după alegerile care vor avea loc în România în 2012, să fie identificată o listă de priorităţi reale în colaborarea bilaterală româno-ungară, dar şi în promovarea unor interese comune în interiorul UE, fundamentate pe tratatul politic de bază, pe Parteneriatul Strategic şi alte documente politice şi juridice bilaterale, încheiate la sfârşitul anilor ´90 şi începutul anilor 2000, între România şi Ungaria.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii