Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat

ro

17 Nov, 2010 18:04 951 Marime text

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Titus Corlăţean, a primit, marţi, 16 noiembrie a.c., o delegaţie parlamentară condusă de domnul Martin Preineder, preşedinte al Consiliului Federal (Bundesrat) al Republicii Austria, aflată în vizită oficială în România. La întrevedere au mai participat senatorii Radu Cătălin Mardare, George Severin, Augustin Humelnicu şi Marian Rasaliu, membri ai comisiei.

În cadrul întâlnirii a fost trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor politice, economice şi culturale dintre România şi Austria, ambele părţi exprimându-şi interesul pentru aprofundarea acestor relaţii şi a cooperării în plan bilateral şi multilateral, inclusiv pentru o extindere a cooperării în noi domenii de interes. În acest sens, preşedintele Comisiei pentru politică externă a precizat că partea română este interesată de domenii pentru care există finanţare europeană (energii regenerabile, agricultura bio, infrastructură şi turism). Titus Corlăţean a accentuat importanţa dezvoltării unui parteneriat româno-austriac la nivelul comunităţilor locale. La rândul său, preşedintele Bundesrat-ului Republicii Austria, Martin Preineder, a menţionat interesul părţii austriece în aprofundarea parteneriatului politic şi economic româno-austriac şi a precizat că va susţine proiectele de cooperare la nivel regional.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a solicitat sprijinul Austriei pentru demersurile României privind aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011. Senatorul Titus Corlăţean a precizat că pentru România aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, care presupune angajamente şi responsabilităţi legate de gestionarea corectă a fluxului de imigranţi la frontiera Uniunii Europene. În acest sens, preşedintele Comisiei pentru politică externă a adăugat că România a făcut în aceşti ani eforturi deosebite pentru îndeplinirea criteriilor tehnice de aderare la spaţiul Schengen, subliniind că are convingerea că Austria va fi unul dintre statele care vor susţine o evaluare corectă a criteriilor legate de „acquis"-ul Schengen, fără condiţionări artificiale de natură politică. Reacţia oficialului austriac a fost una de deschidere şi de susţinere pe lângă autorităţile guvernamentale austriece a necesităţii unei evaluări corecte pe baza setului de criterii stabilit pentru spaţiul Schengen.

O altă temă abordată a fost colaborarea celor două state în cadrul Strategiei Dunării, rezultatul unei iniţiative comune româno-austriece din 2002. În acest context, a fost reiterat interesul ambelor părţi pentru valorificarea potenţialului economic şi de transport, turistic, cultural şi pentru protecţia mediului, precum şi pentru cooperarea într-o serie de proiecte care să vizeze valorizarea spaţiului de acces la Marea Neagră.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii