Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Comisiei pentru politica externa, senator Titus Corlatean

ro

09 Sep, 2011 16:36 794 Marime text

Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, l-a primit joi, 8 septembrie a.c., în vizită de prezentare, pe E.S. domnul Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Au fost abordate relaţiile bilaterale dintre România şi Polonia şi stadiul implementării Parteneriatului Strategic existent între cele două ţări, precum şi priorităţile preşedinţiei poloneze a UE pe perioada acestui semestru.

Titus Corlăţean a făcut o trecere în revistă a principalelor concluzii ale Conferinţei preşedinţilor comisiilor de politică externă din parlamentele statelor membre UE (COFACC) desfăşurate recent (4-6 septembrie) la Varşovia.

Discuţiile au pus în evidenţă viziunea comună româno-poloneză referitoare la necesitatea unui sprijin consistent, la nivelul UE, pentru ţările din Parteneriatul Estic, inclusiv dorinţa celor două state de a susţine accelerarea şi încheierea negocierilor pentru Acordul de asociere la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina, adoptarea unor decizii privind liberalizarea regimului de vize şi respectiv a acordurilor de liber schimb în domeniul economic pentru statele menţionate.

Cei doi oficiali au exprimat susţinerea comună pentru adoptarea în cadrul summitului UE care va avea loc la Varşovia în 29-30 septembrie a.c., a unei declaraţii care să conţină clauze explicite cu privire la obiectivele mai sus menţionate, referitoare la Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, în general, statele din Parteneriatul Estic care promovează reformele interne necesare şi au vocaţie europeană.

Totodată, a fost realizat un schimb de vederi cu privire la politica promovată de UE în raport cu evoluţiile din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi a fost subliniată necesitatea unei voci şi atitudini comune la nivelul statelor membre UE, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea embargoului stabilit de Uniunea Europeană faţă de Siria şi evitarea oricăror forme de colaborare care încalcă poziţia comunităţii internaţionale cu actualul regim sirian.

Oficialii au căzut de acord asupra oportunităţii reînnoirii demersului scris comun, la nivelul preşedinţiilor Comisiilor pentru politică externă din Senatul României şi Senatul Polonei adresat Comitetului de Relaţii Externe din Senatul SUA, pentru identificarea unor soluţii juste care să permită eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi polonezi necesare la intrarea pe teritoriul Statelor Unite.

Un demers similar a fost realizat în luna august 2010, când Titus Corlăţean a semnat alături de omologul său polonez, Leon Kieres, o scrisoare comună pe această temă adresată Comitetului pentru Relaţii externe al Senatului American.

În răspunsul său, Co-preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului American, senatorul Richard Lugar, afirma la acel moment că susţine acest demers şi că a avut o discuţie pe această temă cu Secretarul de Stat Hillary Clinton, evocând în acest sens, între altele, relaţiile bilaterale excelente cu România şi Polonia. Senatorul american a confirmat disponibilitatea sa pentru continuarea unor demersuri comune pe linia celor menţionate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii