Presedintele Comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean, la Forumul Energiei de la Sopot
Presedintele Comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean, la Forumul Energiei de la SopotPreşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, domnul Titus Corlăţean, a participat în perioada 8-9 noiembrie a.c., la Forumul energetic, organizat la Sopot (Polonia) de Institutul de Studii Est Europene.
La lucrările Forumului au participat personalităţi politice, reprezentanţi ai unor companii din domeniul petrolului, gazelor naturale, energiei neconvenţionale, etc., membri ai comunităţii academice şi de cercetare, precum şi reprezentanţi ai mediului diplomatic din statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Federaţia Rusă, Ucraina,etc.
Senatorul Titus Corlăţean a fost invitat în calitate de intervenient la panelul „SUA, Rusia şi UE - cooperare sau competiţie în domeniul securităţii energetice?". În cadrul aceluiaşi panel au mai luat cuvântul domnul John Lyman, director al Programului Energie şi Mediu din cadrul Consiliului Atlantic SUA, precum şi domnul Sergey Kanavskiy, secretar executiv al organizaţiei The Shangai Cooperation din Federaţia Rusă.
În intervenţia sa, preşedintele Comisiei pentru politică externă a evidenţiat interesul strategic pentru găsirea unor soluţii la nivel global, de către marii actori internaţionali (UE, SUA, Federaţia Rusă, China,etc.), pentru rezolvarea problemelor de acces la o paletă diversificată de surse energetice şi pentru securizarea rutelor de transport. Din această perspectivă, logica cooperării trebuie să prevaleze cu respectarea, de către toţi partenerii, a regulilor de transparenţă, predictibilitatea regulilor economiei de piaţă şi eliminarea tentaţiei de utilizare a surselor energetice aflate la dispoziţia unor actori internaţionali în scopuri politice şi de presiune asupra altor state.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a subliniat priorităţile României în domeniul energiei şi al securităţii, respectiv diversificarea accesului la sursele de energie şi eliminarea tentaţiei de monopol, promovarea proiectului Nabucco şi a coridorului AGRI în domeniul gazelor naturale, respectiv a Conductei Petroliere Pan-Europene (PEOP), care leagă Constanţa de Trieste în domeniul petrolului, la care se adaugă valorificarea resurselor de hidrocarburi din regiunea Mării Negre.
În marja conferinţei, preşedintele Comisiei pentru politică externă a avut mai multe întâlniri la nivel bilateral cu reprezentanţi ai mediului politic şi de afaceri, cu cercetători şi diplomaţi din statele participante la lucrările Forumului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp