Președintele Senatului va reprezenta România la Summit-ul de la Kiev cu tema „Utilizarea sigură şi inovativă a energiei nucleare", ce comemorează 25 de ani de la accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl
Președintele Senatului va reprezenta România la Summit-ul de la Kiev cu tema „Utilizarea sigură şi inovativăPreședintele Senatului României, Mircea Geoană, va reprezenta România la Summitul organizat la Kiev cu tema "Utilizarea sigură și inovativă a energiei nucleare", în perioada 19-22 aprilie. Evenimentul este organizat în condițiile în care în acest interval se îndeplinesc 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl. Conferința, care se bucură de participare la nivel înalt, își propune să utilizeze lecțiile învățate în urma accidentului de la Cernobîl pentru a asigura siguranța exploatării energiei nucleare și a altor tehnologii potențial periculoase, precum și pentru a asigura protecția sporită a populației și a mediului de efectele unor potențiale accidente. Summitul de la Kiev este deosebit de important în condițiile în care în toată lumea se ridică noi și noi întrebări referitoare la securitatea nucleară în urma accidentului de la centrala din Fukushima. România va avea la acest Summit reprezentare de nivel înalt, prin participarea celui de-al doilea om în stat în ierarhia constituțională, președintele Senatului României, dl Mircea Geoană.
Organizatorii își propun ca prin acest Summit să dezbată unele subiecte de actualitate în ceea ce privește energia nucleară. Printre temele principale ale discuțiilor se numără subiecte precum: aspecte ce țin de securitatea nucleară, riscuri nucleare și radioactive, dezvoltarea sistemelor pentru prevenirea și reacționarea în cazul accidentelor nucleare, asigurarea protecției radioactive și a protecției populației în condițiile expunerii la radiații în urma accidentelor nucleare, precum și dezvoltarea economică și socială a zonelor afectate de accidentul de la Cernobîl, ca modele de succes în ceea ce privește învingerea stereotipurilor și atragerea investitorilor în respectivele zone.
La Summit vor fi participanți din statele membre UE, țările G8, Belarus, Rusia, Organizația Națiunilor Unite și Comisia Europeană, precum Joao Manuel Barroso, Președintele Comisiei Europene, Ban Ki-moon, Secretar ul General al Națiunilor Unite, Bronislaw Komorowski, Preşedintele Poloniei, François Fillon, Primul-ministru al Franței, Iveta Radicova, Primul - ministru al Slovaciei, Josef Pröll, Vicecancelarul Austriei, Zhang Dejiang, Vicepremierul Chinei, Karen Ellis, Ministrul pentru Resurse Naturale din Canada și Christopher Huhne, Ministrul energiei şi schimbărilor climatice din Marea Britanie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp