Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultatele vizitei de lucru efectuate de Presedintele Senatului, Mircea Geoana, in Statele Unite ale Americii

ro

02 Aug, 2010 10:33 858 Marime text

Comunicat de presă

Rezultatele vizitei de lucru efectuate de Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în Statele Unite ale Americii

În cadrul vizitei de lucru efectuate în Statele Unite ale Americii, în perioada 20 - 30 iulie, preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut o serie de întrevederi la nivelul Congresului american, al Administraţiei Statelor Unite şi al instituţiilor financiare mondiale, FMI şi Banca Mondială, precum şi cu membri ai societăţii academice americane.

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut întrevederi cu reprezentanţi de marcă ai Congresului american precum Harry Reid, liderul majorităţii democrate din cadrul Senatului Statelor Unite, John Kerry, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, Richard Lugar, ranking member al Comitetului de Relaţii Externe, John McCain, ranking member al Comitetului Serviciilor Armate al Senatului SUA, Jeanne Shaheen, preşedinte al Subcomitetului Europa din Comitetul de Relaţii Externe al Senatului, Benjamin Cardin - preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Carl Levin - preşedintele Comitetului pentru forţe armate, Mary Landrieu - preşedintele Comitetului pentru mici afaceri şi antreprenoriat, George Voinovich - membru al Comitetului pentru alocări bugetare. De asemenea, Mircea Geoană s-a întâlnit şi cu Howard Berman, preşedintele Comitetului de Relaţii Externe al Camerei Reprezentanţilor şi cu Kenneth Wollack, preşedintele National Democratic Institute.

Pe agenda discuţiilor avute la nivelul camerei superioare a legislativului american s-au aflat subiecte precum: întărirea dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Strategic Româno-American şi realizarea unui parteneriat mai cuprinzător, prin extinderea sa pe mai multe domenii cheie precum ştiintă, tehnologie, comerţ, IT; liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români pe teritoriul SUA şi includerea României în sistemul Visa Waiver; cooperarea în domeniul apărării şi sistemul de apărare anti – rachetă; criza economică şi financiară globală şi posibile soluţii de ieşire din criză; securitatea energetică a Europei şi atingerea unei interoperabilităţi mai bune în plan transatlantic.

Atât în cadrul acestor întrevederi, dar şi în cadrul celor avute cu reprezentanţi ai mediului academic american (German Marshall Fund, Center for Strategic and International Studies) s-a discutat despre importanţa unei abordări noi în ceea ce priveşte stabilizarea şi dezvoltarea regiunii euroasiatice, de la Marea Neagră până în Asia Centrală, angajarea UE cu sprijinul SUA în regiune şi importanţa energetică a proiectului Nabucco. Mircea Geoană a accentuat faptul că avem nevoie de un nou proiect strategic comun între SUA si Europa, NATO şi UE pentru stabilitate si prosperitate in Eurasia, locul marilor provocari si oportunitati, unde marile puteri actuale şi cele emergente se întâlnesc şi unde comunitatea euroatlantică are interese şi valori comune de apărat.

De asemenea, presedintele Senatului Romaniei a salutat adoptarea de catre Senatul american a Rezolutiei care marcheaza implinirea a 130 de ani de relatii diplomatice bilaterale intre Romania si Statele Unite ale Americii, lansand un apel, totodata, in sensul adoptarii acestei rezolutii si de catre Camera Reprezentantilor, in vederea adoptarii unei rezolutii commune al carui text sa fie agreat de ambele camere ale Congresului SUA. Mircea Geoana a declarat ca cele doua camere ale Parlamentului Romaniei vor adopta, in perioada urmatoare, textul unei declaratii similare privind aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice intre cele doua state.

Totodata, Mircea Geoana a avut si o serie de intalniri cu reprezentanti ai institutiilor financiare internationale, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, si Philippe Le Houerou, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Asia. In cadrul acestor discutii au fost abordate teme legate de buna guvernare, transparenta si eficienta in cheltuirea banului public in Romania, relansarea economiei romanesti prin atragere de fonduri europene si investitii publice in proiecte de infrastructura cu efect rapid de multiplicare in economie, relansarea creditarii, pe un fond de disciplina fiscala si bugetara.

Mai mult, Geoana a discutat cu cei doi despre nevoia gasirii unui echilibrului optim intre masurile de reducere a deficitului si repornirea economiei si crearea de noi locuri de munca, prin adoptarea de catre statul roman a unor masuri mai eficiente de atragere a fondurilor europene; degajarea de la bugetul de stat a unor sume importante pentru proiectele de infrastructura; simplificarea procedurilor administrative, astfel incat sa se creeze un mediu de afaceri atractiv pentru investitorii straini. Mircea Geoana a aratat ca, pe langa dezvoltarea spectaculoasa din domeniul militar si strategic, criza financiara si economica globala ne obliga sa accentuam si sa diversificam investitiile in infrastructuri, in enegie si IT&C.

Mircea Geoana si Philippe Le Houerou, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Asia, au discutat si despre constituirea Comitetului National pentru Dezvoltare, for nepartizan si transpartinic de dezbatere care va incearca, pe de o parte, sa reuneasca la aceeasi masa elitele intelectuale, academice, sindicale si politice, care sa identifice un proiect national pentru Romania, iar, pe de alta parte, sa fie un ²watchdog² al activitatii guvernamentale romanesti. Acest demers va beneficia de sprijinul Bancii Mondiale.

La nivelul Administratiei americane, Mircea Geoana s-a intalnit cu Janet Napolitano, Secretarul de stat pentru securitatea teritoriului national al Statelor Unite, cu Anthony Blinken, consilierul pentru securitate nationala al vice-presedintelui Statelor Unite, Daniel Fried, trimisul special al SUA pentru Guantanamo si cu Melanne Verveer, Ambassador-at-Large for Global Women's Issues. Discutiile purtate cu Napoletano si Blinken au fost axate pe necesitatea ajungerii la un Parteneriat Strategic mai cuprinzator intre Romania si SUA – Comprehensive Strategic Partnership. Atat cei doi, cat si reprezentantii de marca ai Congresului SUA (deopotriva democrati si republicani) au adresat multumiri pentru participarea si nivelul bun al cooperarii dintre Romania si SUA in teatrele de operatii din Balcanii Occidentali, Irak si Afganistan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii