Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania si Polonia trebuie sa isi intareasca cooperarea economica

ro

27 Oct, 2010 09:41 995 Marime text
Presedintele Senatului, domnul Mircea Geoana a avut marti, 26 octombrie 2010 o intrevedere cu Presedintele Poloniei, domnul Bronislaw Komorowski. Printre temele intalnirii se numara relatia bilaterara si Parteneriatul Strategic intre Romania si Polonia, cooperarea celor doua tari in cadrul Uniunii Europene si NATO, criza economica si relatia transatlantica.

Mircea Geoana a subliniat importanta semnarii Planului de Actiune intre Romania si Polonia al carui obiectiv este dezvoltarea relatiilor in domenii de interes reciproc pentru tarile noastre: cooperarea economica, cooperarea militara, securitatea in Vecinatatea Estica, securitatea energetica etc. Mircea Geoana a adaugat ca "pentru ca acest Parteneriat Strategic sa isi atinga obiectivele, este nevoie de o mai buna cunoastere reciproca intre tarile noastre. In acest sens, este important ca Parteneriatul Strategic sa implice mediul academic si mediul civic si sa fie completat cu o dimensiune de cooperare pragmatica la nivel parlamentar". In contextul discutiilor despre cooperarea bilaterala intre Romania si Polonia, Mircea Geoana a afirmat ca este necesar sa inlaturam obstacolele create de lipsa infrastructurilor care leaga fizic tarile noastre si a salutat sprijinul Poloniei pentru includerea Romaniei in proiectul Via Carpatia prin care se creeaza cea mai scurta ruta de transport intre Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Mediterana. Presedintele Poloniei a precizat ca Polonia si Romania au o relatie puternica afisand interese comune in cadrul UE si NATO si impartasind aceeasi experienta in ceea ce priveste transformarea sistemelor de guvernare pentru a se alinia modelului vestic. Bronislaw Komorowski a adaugat ca "sunt unele domenii care ar trebui valorificate mai mult in cadrul relatiilor noastre cum ar fi cooperarea in domeniul economic si de aparare. In cadrul Parteneriatului Strategic, este importanta concretizarea unui Forum Economic Romano - Polonez pentru ca acest parteneriat sa capete substanta".

Referindu-se la modul in care Polonia reuseste sa iasa intarita din aceasta criza economica, Presedintele Poloniei a aratat ca reformele majore care au fost aplicate Poloniei in anii '90 au favorizat situatia economica de astazi. In acest sens, Mircea Geoana a afirmat ca "in Romania, multe reforme structurale au fost amanate prea mult timp sau au fost aplicate intr-o maniera gresita, ceea ce creeaza dificultati in utilizarea corecta a pietei interne a Romaniei si mai ales in capacitatea tarii noastre de a atrage si folosi in mod eficient fondurile europene".

Tinand cont de faptul ca Polonia va detine Presedintia UE in a doua jumatate a anului 2011, Mircea Geoana a afirmat ca "acest lucru ridica asteptari justificate la Bucuresti si in regiune cu privire la intarirea pozitiei statelor nou venite in UE. Este important ca Polonia sa aiba pe agenda de prioritati in timpul Presedintiei UE stabilirea unei conversatii serioase europene cu privire la modelul de guvernanta europeana si la locul pe care Europa il va ocupa intr-o lume in continua schimbare.Pentru o politica eficienta si coerenta europeana, este necesar ca aceasta dezbatere sa implice si statele nou venite in UE. Romania si Polonia ar trebui sa fie mai ambitioase in cadrul negocierilor privind perspectiva financiara europeana pentru 2013 - 2020 si in discutiile privind conturarea Politicii Agricole Comune si Politicii de Coeziune post 2013". In acelasi context, Mircea Geoana a subliniat importanta intaririi cooperarii intre statele din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste modul de abordarea a Vecinatatii Estice. "Este important sa incurajam dezvoltarea unor relatii pragmatice intre UE si tarile care fac parte din Parteneriatul Estic pentru ca reformele, democratizarea si liberalizarea economica in Republica Moldova, Ucraina si statele Caucaziene necesita sprijin din partea UE", a mai spus Mircea Geoana.

Discutand despre Summit-ul Nato care va avea loc la Lisabona in luna noiembrie, cei doi oficiali au fost de acord ca este important ca Noul Concept Strategic sa reconfirme politica usilor deschise pentru a oferi perspective concrete Georgiei, Ucrainei si statelor din Balcanii de Vest. De asemenea, in timpul intrevederii, Presedintele Senatului Romaniei si Presedintele Poloniei au discutat despre necesitatea unei abordari noi si pragmatice a relatiei transatlantice. Mircea Geoana a sugerat ca pe timpul presedintiei UE, Polonia ar putea sa propuna organizarea unui Summit UE - SUA, care sa ofere oportunitatea unui dialog despre potentialul cooperarii transatlantice. "SUA si UE impreuna ar putea reprezenta o forta care sa reziste asaltului lumii emergente", a adaugat Mircea Geoana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii