Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun intre reducerea deficitului si repornirea economiei

ro

29 Jul, 2010 15:25 754 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

Comunicat de presă

România trebuie să găsească  un echilibru mai bun între  reducerea deficitului şi repornirea economiei

In cadrul vizitei pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, preşedintele Senatului, dl Mircea Geoană, s-a întâlnit in cursul zilei de marti, 27 iulie 2010, cu directorul Fondului Monetar Internaţional, dl Dominique Strauss-Kahn.  Intâlnirea dintre Mircea Geoană şi Dominique Strauss-Kahn este cu atât mai importantă cu cât, în aceeaşi perioadă de timp, o misiune a FMI se află în România pentru a evalua progresele autorităţilor de la Bucureşti şi pentru a evalua acordarea unei noi tranşe din împrumutul contractat de statul român.
Preşedintele Senatului României şi directorul FMI au discutat despre situaţia economică, socială şi politică a României, iar una dintre concluziile întâlnirii este legată de necesitatea continuării unui dialog structurat cu FMI, dar şi cu  Banca Mondială şi Comisia Europeană, chiar şi în absenţa unui nou împrumut. Cei doi au căzut de acord că Fondul Monetar Internaţional poate să contribuie prin experienţa şi credibilitatea sa, la crearea, în România, a unui mediu economic stabil pentru investitorii interni şi externi.
 În cadrul intâlnirii de la Washington s-a discutat şi despre nevoia de a găsi un mai bun echilibru intre măsurile de reducere a deficitului şi repornirea economiei şi crearea de noi locuri de muncă. Acest echilibru poate fi obţinut printr-o serie de acţiuni precum: adoptarea de către statul român a unor masuri mai eficiente de atragere a fondurilor europene; degajarea de la bugetul de stat a unor sume importante pentru proiectele de infrastructură; simplificarea procedurilor administrative, astfel încât să se creeze un mediu de afaceri atractiv pentru investitorii străini.
 In ceea ce priveşte prognoza economică a României pe acest an, aceasta va fi, cel mai probabil, mai pesimistă decât cea prefigurată iniţial de către Guvern, pe fondul unei creşteri modeste în principalele economii europene. Această contracţie economică mai severă din România va însemna că autorităţile vor trebui să ia măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor şi, cel mai probabil, vor renunţa la numeroase obiective de investiţii, ceea ce va însemna amânarea creării de locuri de muncă.
Preşedintele Senatului şi directorul FMI au mai discutat şi despre perspectivele economice europene, Strauss-Kahn declarând că măsurile energice întreprinse în zona ţărilor euro aflate in declin, precum Grecia, au stabilizat regiunea, însă perspectivele pentru Europa tot nu sunt îmbucurătoare, întrucât ţările dezvoltate vor avea o repornire destul de lentă a economiilor.
 Mircea Geoană şi Dominique Strauss-Kahn au abordat şi tema Comitetului Naţional de Dezvoltare. Urmând discuţia cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Phillipe le Houerou, şi directorul Fondului Monetar Internaţional consideră că un astfel de Comitet poate acţiona - în afara rolului său primordial de a identifica un nou proiect naţional - precum un “watchdog” care să supravegheze activitatea instituţiilor statului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii