Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:48 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă adresată Senatului României, Preşedintelui Senatului, Biroului permanent al Senatului şi liderilor de grupuri parlamentare din Senatul României

ro

17 Dec, 2010 23:24 705 Marime text
Având în vedere calitatea subsemnaților de judecători şi procurori aleși în adunările generale ale magistraţilor pentru un mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, prin prezenta scrisoare dorim să atragem atenţia asupra riscurilor pe care la comportă pentru stabilitatea constituţională şi credibilitatea României în spaţiul european tergiversarea procedurilor parlamentare de validare a magistraţilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Mandatul constituţional de 6 ani al actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii expiră de drept la data de 29 decembrie 2010. Aceasta este data când s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotărârea Plenului Senatului nr. 75 din 27 decembrie 2004 privind validarea magistraţilor aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Natura constituţională a mandatului de membru CSM interzice modificarea (prelungirea) duratei acestuia prin lege, ordonanţă de urgenţă sau alt act al legislativului sau de voinţă politică.

Astfel fiind, procedurile parlamentare ce au loc în prezent cu privire la validarea magistraţilor aleşi pentru Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa aibă în vedere urgenţa dată de iminenţa încetării mandatelor actualilor membrii CSM.

Întrucât Consiliul Superior al Magistraturii este o autoritate constituţională, e inacceptabilă întreruperea funcţionării sale cauzată de întârzierea procedurilor de validare a unui nou CSM, ceea ce ar reprezenta o încălcare extrem de gravă a ordinii constituţionale în România. Orice accident în continuitatea existenţei instituţionale a Consiliului Superior al Magistraturii ar însemna apariţia unui dezechilibru fără precedent în funcţionarea constituţională a statului român.

Permanenţa funcţionării acestei autorităţi constituţionale nu poate fi asigurată decât dacă hotărârea de validare emisă de Senat se publică înainte de data de 29 decembrie 2010, astfel încât începând cu 30 decembrie 2010 să înceapă exerciţiul mandatelor noilor membrii CSM.

Precizăm că însuşi Senatul României are responsabilităţi proprii în îndeplinirea angajamentelor României în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit de Comisia Europeana, în ce priveşte asigurarea "unei tranziţii uşoare şi corecte din punct de vedere legal către un nou Consiliu Superior al Magistraturii, respectând cerinţele legii privind eligibilitatea candidaţilor." Potrivit prevederilor Constituţiei României, Senatul este cel care validează magistraţii aleşi în adunările generale ale magistraţilor pentru un mandat de membru CSM. Atragem atenţia că Senatul trebuie să-şi îndeplinească aceste atribuţii cu respectarea termenelor constituţionale, fără să pună în pericol continuitatea existenţei CSM şi până la expirarea actualelor mandate de membru CSM.

Având în vedere blocajele apărute în procedura de validare a membrilor CSM apreciem că, pentru asigurarea corectei funcţionări a instituţiilor statului şi respectarea preeminenţei dreptului instanţelor judecătoreşti în interpretarea legii în statul de drept, Senatul poate să aibă în vedere varianta validării parţiale a listei cu magistraţii aleşi ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii şi a amânării validării candidaturilor a căror alegere formează obiectul unor contestaţii în justiţie sub aspectul legalităţii eligibilităţii, până la survenirea unor hotărâri judecătoreşti irevocabile. În aplicarea acestei ipoteze, funcţionarea normală a sistemului judiciar va putea fi asigurată, căci se va putea întruni cvorumul prevăzut de lege pentru constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Reamintim că responsabilitatea noastră, în calitate de magistraţi aleşi de către judecători şi procurori pentru a-i reprezenta în Consiliul Superior al Magistraturii, vizează nu doar menţinerea integrităţii şi independenţei sistemului judiciar, ci şi respectarea legalităţii în ceea ce priveşte constituirea şi funcţionarea Consiliului.

Cu deosebita stimă, 17.12.2010

Judecător Adrian Toni Neacșu, Președinte Tribunalul Vrancea, ales membru CSM din partea tribunalelor

Judecător Alexandru Șerban, Vicepreședinte Curtea de apel Brașov, ales membru CSM din partea curților de apel

Judecător Horațiu Nicolae Dumbravă, Președinte Curtea de Apel Mureș, ales membru CSM din partea curților de apel

Judecător Cristi Vasilică Danileț, Vicepreședinte Judecătoria Oradea, ales membru CSM din partea judecătoriilor

Procuror George Bălan, Procuror Parchetul de pe lângă Curtea de apel București, ales membru CSM din partea parchetelor de pe lângă curțile de apel

Procuror Oana Andrea Schmidt Hăineală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, ales membru CSM din partea parchetelor de pe lângă tribunale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii