Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoarea presedintelui Mircea Geoana adresata presedintelui Senatului francez

ro

04 Aug, 2010 14:20 874 Marime text

Domnule Preşedinte,

Vă scriu la momentul în care discuţiile despre situaţia comunităţii Rroma în Franţa, un subiect pe cât de delicat pe atât de important, afectează contextul dialogului politic bilateral şi aplicarea cadrului legal comunitar în domeniul liberei circulaţii şi a egalităţii de tratament a cetăţenilor europeni. Capacitatea noastră de a rezolva, în comun, în respectul drepturilor omului şi în spiritul legislaţiei comunitare, problemele legate de libera circulaţie este un test important pentru rezistenţa construcţiei europene. Aşa cum solidaritatea europeană a fost testată serios de criza sistemului bancar şi slăbiciuni implicite ale guvernanţei economice europene au trebuit corectate de o manieră explicită şi coerentă, tot aşa şi problema liberei circulaţii cere un răspuns integrat.

Nu putem ignora faptul că modul în care se abordează adesea această problemă, mai ales atunci când ea priveşte cetăţeni de etnie Rroma, este de natură să îngrijoreze pe aceia care gândesc politica europeană în spiritul Declaraţiei universale a drepturilor omului. Nimic nu este mai francez şi mai umanist decât acest document. Acest acquis cultural şi politic european este la fel de important ca ceea ce numim acquis-ul european. Orice discuţie privind libera circulaţie trebuie să se înscrie în respectul acestor acquis-uri.
Instituţiile naţionale ale statelor europene au responsabilitatea să asigure securitatea cetăţenilor şi comunităţilor lor respectând în acelaşi timp drepturile prevăzute în legislaţia naţională şi europeană. În acest sens, este imperios necesară ajungerea la un echilibru între vigilenţa instituţiilor care luptă contra infracţionalităţii şi prudenţa unor acţiuni care riscă să atingă limitele discriminării, rasismului şi xenofobiei. Altfel, legitimată în mod indirect prin discursul instiţutional, tendinţa de discriminare, fie că face referire la naţionalitate sau la apartenenţa etnică, se accentuează în cadrul societăţii şi riscă să devină un pericol real.
In contextul Anului european de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale, găsirea soluţiilor eficiente pentru integrarea comunităţilor Rroma este o prioritate a Uniunii Europene. Politicile de integrare a rromilor, care sunt în strânsă legatură cu lupta împotriva sărăciei ar trebui să fie pe lista de priorităţi a tuturor statelor membre europene. Problema rromilor nu reprezintă realitatea unui singur stat sau a unei regiuni europene. Rromii sunt cetăţeni europeni cu drepturi şi responsabilităţi pe tot teritoriul Uniunii Europene. Trebuie să lucrăm împreună, de manieră integrată, pentru a oferi acestor comunităţi instrumentele de integrare socială şi, în acelaşi timp, pentru a crea un cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea obligaţiilor şi responsabilităţilor acestor cetăţeni.
În ceea ce priveşte România în mod particular, efortul său în ceea ce priveşte integrarea socială a minorităţii Rroma este un proces pentru care resurse semnificative şi efort sunt depuse atât la nivelul comunităţilor cât şi la cel politic şi executiv. România are o politică şi o strategie naţională în acest sens şi dacă rezultatele sale sunt puse în discuţie înseamnă că soluţiile ar trebui abordate din mai multe unghiuri. În acelaşi timp, problematica rromilor nu poate să fie desprinsă din contextul mai larg al dezvoltării sociale în România. Una dintre concluziile triste după douăzeci de ani de democraţie şi societate post totalitară este eşecul realizării unei dezvoltări sociale care să reflecte schimbările politice şi economice din societate. Sărăcia este problema fundamentală şi combaterea ei este singura soluţie de durată pentru problema izolării şi excluziunii cetăţenilor aflaţi în situaţii de risc cum sunt adesea comunităţile Rroma. Fără să acceptăm această realitate orice soluţie de tip represiv şi de limitare a libertăţilor în numele securităţii nu face decât să accentueze sentimentul de izolare şi excluziune socială.
Principala mea prioritate, în calitate de Preşedinte al Senatului României, este de a mă asigura că Senatul României reprezintă un important vector de comunicare cu partenerii europeni pentru a garanta o aplicare pozitivă a principiilor şi valorilor atât de importante pentru funcţionarea unei societăţi moderne cum este societatea europeană.
Instituţiile pe care le reprezentăm deţin instrumentele necesare pentru a contribui de manieră definitorie la procesul de integrare socială a rromilor. Instituţiile noastre pot juca un rol activ în cadrul dialogului politic între naţiuni, dar şi în ceea ce priveşte soluţiile practice de modificare a cadrului legislativ intern şi a acordurilor bilaterale pentru a permite adoptarea unor soluţii eficiente şi non-discriminatorii. În acest sens, vă propun crearea unei comisii comune care să fie compusă din parlamentari români şi francezi şi care să aibă scopul de a veghea ca măsurile şi politicile propuse de guvernele noastre în domeniul integrării rromilor să fie realizate şi aplicate în respectul principiilor fundamentale europene.

Cu deosebită consideraţie, 
Mircea Geoană

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii