Sedinta Biroului permanent al Senatului - 1 septembrie 2010
Sedinta Biroului permanent al Senatului - 1 septembrie 2010Membrii Biroului Permanent ai Senatului Romaniei au aprobat astazi, 1 septembrie 2009, propunerea preşedintelui Mircea Geoană de a continua practica invitării în forul de conducere al Senatului a guvernatorului Băncii Naţionale şi a ministrului Finanţelor Publice pentru a prezenta informaţii cu privire la starea reală a economiei şi perspectivele situaţiei economice şi sociale.
"Trebuie să spun că răspunsul guvernatorului Isărescu şi al ministrului de Finanţe au fost mereu ireproşabile din punctul nostru de vedere. Şi noi respectăm regula jocului, nu transformăm aceste întâlniri în show politic ci, pur şi simplu, simţim nevoia unei informări de la sursă cu privire la evoluţiile şi perspectivele economiei româneşti, atât de importante pentru noi toţi", a mai afirmat Mircea Geoană. De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a solicitat reprezentantului Guvernului ca miniştrii de resort să fie prezenţi la dezbaterile din Senat, acesta fiind un semn de respect la adresa Parlamentului.
În ceea ce priveşte priorităţile legislative ale Senatului, Mircea Geoană a declarat că această toamnă va aduce în dezbaterea Senatului legi fundamentale pentru buna funcţionare a societăţii, cum ar fi legea educaţiei şi legea privind bugetul de stat pentru anul viitor. "Avem în continuare o lege cu privire la educaţia naţională care are o semnificaţie strategică pentru modul în care va arăta România astăzi, mâine şi în perspectivă. Aşteptăm cu nerăbdare ca Guvernul României să vină în premieră în faţa noastră cu un adevărat buget multianual, care să corespundă priorităţilor declarate şi priorităţilor reale ale României", a mai precizat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului a mai declarat că Senatul va continua să solicite instituţiilor din subordinea sa rapoarte de activitate şi îşi va exercita rolul de supraveghere mult mai atent şi mai profund decât a făcut-o până acum. În acest sens, Mircea Geoană a menţionat o solicitare pe care conducerea Senatului a transmis-o Consiliului Naţional de Integritate în legătură cu activitatea ANI. "Vom avea o privire mult mai severă şi mult mai pragmatică referitoare la obligaţiile noastre cu privire la instituţiile aflate în subordonarea Senatului", a susţinut Mircea Geoană.
El a mai arătat că această sesiune parlamentară va marca intrarea în jumătatea ciclului politic al actualului Senat. "Este un moment obligatoriu în care trebuie să reflectăm cu privire la lucrurile pe care le-am făcut bine şi lucrurile pe care le putem perfecţiona în activitatea instituţiei noastre. Întregul sistem al instituţiilor statului român trebuie să treacă şi trec, cu sau fără voia titularilor de proiect, printr-un astfel de proces de regândire, de reaşezare şi de eficientizare", a apreciat Preşedintele Senatului.
Mircea Geoană a declarat că va încuraja o mai mare prezenţă a senatorilor şi a comisiilor permanente în teritoriu, pentru a afla problemele cetăţenilor şi ale comunităţilor locale. Preşedintele Senatului a afirmat că în acest sens se vor organiza dezbateri cu privire la temele sănătăţii, descentralizării, agriculturii, economiei, politicii externe.
O altă prioritate a instituţiei, menţionată de preşedintele Senatului, o reprezintă definitivarea arhitecturii instituţionale cu privire la problematica europeană. "Suntem singura ţară din cele 27 de state membre ale Uniunii Europeane care nu are definite prin lege relaţia între legislative şi executiv, mecanismele adoptării deciziilor în problematica europeană", fiind necesare monitorizarea aquis-ului comunitar şi existenţa unui sistem de raportare la proiectul "Europa 2020", a adăugat Mircea Geoană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp