Senatul Romaniei - Mesaj de condoleanţe
Senatul Romaniei - Mesaj de condoleanţePreşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlăţean, a aflat cu regret vestea încetării din viaţă, în urma unei lungi suferinţe, a lui Ronald D. Asmus, fost adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite, responsabil cu afacerile europene în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României aduce un omagiu lui Ronald D. Asmus, cel care a fost un susţinător important al extinderii NATO văzută ca realizarea dezideratului mai vechi al realizării unei Europe unite, democratice şi stabile.
Ronald D. Asmus, ca adjunct al Secretarului de Stat american, Madeleine Albright, a avut o contribuţie esenţială în extinderea NATO către Europa Centrală şi de Est care a avut loc în 1997, la Madrid, şi care a pus bazele politicii „uşilor deschise" a alianţei nord-atlantice, care a permis mai apoi inclusiv aderarea României la NATO, în 2002.
Este relevantă în acest sens descrierea culiselor acestei decizii istorice luate în luna iulie 1997, la Madrid, descriere pe care Ronald D. Asmus o face într-una din cărţile sale memorabile, „NATO: Deschiderea porţilor alianţei". Citez un pasaj relevant din această carte: „Intervenţia cancelarului german Helmuth Kohl la reuniunea şefilor de stat din NATO de la Madrid a fost decisivă în extinderea alianţei cu doar trei membri (Polonia, Ungaria şi Cehia). A urmat apoi intervenţia comună a lui Helmuth Kohl şi a preşedintelui francez, Jacques Chirac, care au vorbit despre „politica uşilor deschise" care urma să asigure o perspectivă concretă a includerii României, Sloveniei şi statelor baltice în următorul „val" al extinderii."
Ronald D. Asmus a avut o contribuţie semnificativă în conturarea viziunii preşedintelui Clinton asupra extinderii NATO. Lărgirea alianţei nord-atlantice a făcut parte din eforturile de consolidare a democraţiei şi stabilităţii în Europa Centrală şi de Est, şi nu a fost concepută ca un răspuns la o eventuală ameninţare venită din partea unei Rusii expansioniste după modelul URSS. Concepţia extinderii, la care a contribuit esenţial şi Ronald D. Asmus, includea Rusia într-o relaţie de parteneriat şi cooperare cu Statele Unite şi NATO.
De altfel, ca Director Executiv al Centrului Transatlantic al German Marshall Fund, Ronald D. Asmus şi-a dedicat ultimii ani ai vieţii sale studiului conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic, studiu concretizat într-o altă lucrare de referinţă, „Micul război care a şocat lumea", o carte despre războiul din Georgia, publicată în 2010 şi lansată inclusiv printr-o vizită la Bucureşti.
Aşa cum se spune în necrologul publicat pe site-ul revistei The Economist, „Puţini oameni au întruchipat ce avea cel mai bun relaţia dintre America şi Europa mai bine ca Ronald D. Asmus. A fost unul dintre principalii arhitecţi ai extinderii NATO: o idee care a schimbat lumea şi care părea imposibilă pentru mulţi, atunci când a fost lansată în zorii anilor '90 şi care a devenit ceva obişnuit 10 ani mai târziu. 100 de milioane de oameni, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, îi datorează securitatea".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp