Strategia Nationala de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratiei
Strategia Nationala de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratieiConform Strategiei Nationale de Aparare, "fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului" reprezintă o vulnerabilitate a Romaniei.
Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa "raspandeasca informatii false" este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa.Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile "campanii de presă la comandă". Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista "presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului". Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.
Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii impotriva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnam afirmatiile din Strategia CSAT si facem un apel la Parlamentul Romaniei sa aduca modificarile necesare acestui document, eliminind referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul
pentru
Jurnalism Independent
Asociatia Patronala a Editorilor
Locali
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a
Jurnalistilor MediaSind
Patronatul Presei din Romania
Romedia
Centrul de Resurse Juridice
Societatea
pentruJustitie -
SoJust
APADOR-CH
Liga Aparorii Drepturilor Omului - Cluj
Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania
Asociatia ALTPHEL Ploiesti
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
(Lista semnatarilor se
actualizeaza)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp