Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titus Corlatean - APCE, 27 aprilie 2010

ro

27 Apr, 2010 20:45 806 Marime text

În data de 26 aprilie a.c., Comisia pentru afaceri politice a APCE a dezbătut un ante-proiect de raport privind „Situaţia din Kosovo" (raportor Bjorn von Sydow, Suedia, SOC). Senatorul Titus Corlăţean, membru al comisiei, a avut o intervenţie pe marginea ante-proiectului de rezoluţie în care a formulat două amendamente.

Primul a vizat consecvenţa cu terminologia consacrată de Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale atunci când, într-un document internaţional, se fac referiri la grupuri etnice, respectiv noţiunea de „minoritate naţională", în locul celei promovate de raportor de „comunitate minoritară". Aceasta din urmă reprezintă un concept susceptibil de a fi interpretat in direcţia recunoaşterii de drepturi colective ale unei minorităţi, principiu neconsacrat de documentele Consiliului Europei şi nerecunoscut de legislaţia naţională românească.

Al doilea amendament a vizat păstrarea referinţei la diversitatea poziţiilor statelor membre ale CE în privinţa recunoaşterii statutului Kosovo, în condiţiile în care unele dintre acestea nu au recunoscut independenţa entităţii menţionate. Astfel, dl. senator Corlăţean a propus eliminarea, din textul proiectului de rezoluţie, a angajamentului statelor membre ale CE de a promova un dialog cu autorităţie/instituţiile din Kosovo, ceea ce, în opinia sa, ar echivala cu o recunoaştere a independenţei acestui stat.

Varianta finală a proiectului de rezoluţie va fi aprobată de Comisia pentru afaceri politice a APCE cu ocazia unei reuniuni premergătoare sesiunii plenului din luna iunie a.c.

27 aprilie 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii