Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titus Corlatean - COSAC, 1 iunie 2010

ro

02 Jun, 2010 17:40 791 Marime text

În perioada 31 mai - 1 iunie, senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a participat, în cadrul delegaţiei Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României, la cea de-a XLIII-a reuniune a Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale ale statelor membre UE (COSAC).

Conferinţa s-a desfăşurat la Madrid, sub egida preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene şi a beneficiat de prezenţa unor invitaţi de seamă precum Primul ministru al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, Preşedintele Parlamentului suedez, Per Westerberg, a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a vicepreşedintelui Parlamentului European, Miguel Angel Martinez.

Pe agenda reuniunii s-au aflat teme importante dezbătute la nivel european - impactul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona asupra competenţelor parlamentelor naţionale privind controlul de subsidiaritate şi exercitarea controlului de „scrutiny" asupra guvernelor naţionale, noile raporturi între parlamentele naţionale şi Parlamentul European / Comisia Europeană, rolul reconfigurat al COSAC, priorităţile politice ale noii Comisii Europene.

Senatorul Titus Corlăţean a intervenit în plenul conferinţei şi a salutat modul în care preşedinţia spaniolă a gestionat dosarul Republica Moldova, inclusiv începerea negocierilor privind Acordul de asociere UE-RM. De asemenea, parlamentarul român a subliniat faptul că din perspectiva evoluţiilor recente din spaţiul est-european, în special în Ucraina, relaţia UE cu Republica Moldova trebuie privită dintr-o perspectivă politică şi strategică tot mai pronunţată. Acesta este motivul pentru care Titus Corlăţean a adus în atenţia troicii UE (preşedinţiei spaniole şi viitoarele două preşedinţii, belgiană respectiv ungară) importanţa accelerării negocierilor pe marginea acestui Acord şi a menţionat importanţa calităţii conţinutului acordului, având ca finalitate aderarea Republicii Moldova la UE.

În intervenţia sa, Titus Corlăţean a insistat asupra însemnătăţii finalizării şi lansării Strategiei Dunării la nivelul UE. În acest context, a promovat un amendament la textul final adoptat de COSAC prin care se salută progresele înregistrate pe marginea elaborării strategiei menţionate, obiectivul final fiind lansarea şi finalizarea Strategiei Dunării în 2011.

Amendamentul a fost susţinut prin semnăturile delegaţiilor Austriei şi Belgiei, precum şi ai delegaţiilor reuniţi în cadrul grupului socialist prezenţi la conferinţă. Textul amendat a fost adoptat fără dificultate în cadrul reuniunii COSAC şi constituie o poziţie asumată a acestui for parlamentar.

În marja conferinţei, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat a avut întâlniri bilaterale cu reprezentanţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale din Spania, Franţa, Germania, Austria, Irlanda, Luxemburg, Bulgaria, statele candidate Turcia şi Republica Macedonia, precum şi cu vicepreşedintele Parlamentului European, Miguel Angel Martinez.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii