Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului

ro

25 May, 2010 18:53 825 Marime text

La data de 25 mai 2010, Republica Argentina celebrează 200 de ani de la revoluţia care a marcat începutul drumului său spre independenţa faţă de Spania - declarată ulterior, la data de 8 iulie 1816.

Mişcarea de emancipare a avut, la momentul lansării sale, ecou în majoritatea statelor din America Latină, cu care Argentina a trăit aceeaşi istorie şi împreună cu care îşi proiectează la acest moment viitorul.

Bicentenarul Revoluţiei din 1810 reprezintă o oportunitate unică pentru argentinieni de a reflecta împreună asupra trecutului, prezentului şi viitorului acestei ţări. Celebrarea revoluţiei se realizează pe tot parcursul anului - atât în Argentina cât şi în străinătate - şi include participarea tuturor forţelor sociale, politice şi economice naţionale.

Bicentenarul se desfăşoară în jurul a trei teme centrale: un stat independent şi suveran ce se bazează pe dezvoltarea cunoştinţelor, a ştiinţei, a tehnologiei şi a inovaţiei; necesitatea de a promova o participare cât mai activă a provinciilor federale la viaţa republicii şi aprofundarea apartenenţei latin-americane a acestei ţări.

Prin celebrarea Bicentenarului său în străinătate, Argentina doreşte să consolideze valorile şi principiile care o călăuzesc şi care stau la baza relaţiilor sale externe. Astfel, în contextul excelentelor relaţii existente între ţara noastră şi Argentina, Senatul României/Comisia pentru politică externă felicită Republica Argentina pentru marcarea acestui eveniment istoric şi îşi afirmă sprijinul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în primul rând la nivel parlamentar.

Totodată, o vechime de 130 de ani a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări cât şi fondul latin comun ne îndreptăţesc să ne fixăm ca obiectiv, în viitorul apropiat, aprofundarea cooperării la nivel economic, politic şi cultural.

Delegaţia Comisiei pentru politică externă a Senatului, condusă de preşedintele Titus Corlăţean, efectuează în perioada 24-27 mai, o vizită oficială în Republica Macedonia, la invitaţia omologilor din Parlamentul de la Skopje.

Din delegaţie fac parte senatorul Radu-Cătălin Mardare, secretarul comisiei, senatorii Romeo Nicoară şi Georgică Severin.

Programul vizitei include întâlniri cu ministrul de externe al Republicii Macedonia, Antonio Milososki, vicepreşedintele Parlamentul R. Macedonia, Rafiz Aljiti, precum şi cu preşedinta Comisiei parlamentare pentru politica externă, Teuta Arifi şi preşedintele Comisiei pentru probleme europene din Parlamentul macedonean, Petar Pop Arsov.

De asemenea, delegaţia parlamentară română va avea întrevederi cu Grupul parlamentar pentru colaborare cu Parlamentul României, condus de preşedinta Anita Kiparizovska Krsteska.

24 mai 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii