Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toni Greblă - "Reforma justiţiei fără resurse nu a fost inventată"

ro

29 Sep, 2011 17:59 797 Marime text

Senatorul Toni Greblă a participat miercuri la deschiderea anului judiciar. Reluând un eveniment de tradiţie în sistemul judiciar din Romania, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Academia Română -Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu" - au organizat miercuri, în Aula Academiei Române, manifestarea dedicată deschiderii anului judecătoresc 2011-2012.

Manifestarea se încadrează într-o serie de evenimente prilejuite de celebrarea „Zilei Europene a Justiţiei Civile", eveniment sărbătorit, începând din anul 2003, sub egida Consiliului Europei, şi este urmată, în ziua de joi, 29 septembrie 2011, de un simpozion academic având ca subiect "Noul Cod civil - moment istoric în dezvoltarea dreptului român". Pe agenda simpozionului se află prezentări privind istoricul reglementărilor civile precum şi aspecte semnificative privind tradiţia şi modernitatea în codificarea dreptului civil românesc.

Cu acest prilej, preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat că apropiata intrare în vigoare a Codului Civil implică un imens efort de studiu din partea magistraţilor, dar şi a avocaţilor, notarilor, executorilor, grefierilor, a autorităţilor publice, dar şi a cetăţenilor. În acelaşi timp, reforma justiţiei implică şi efort material şi financiar, atrăgând atenţia primului ministru că metoda reformei fără resurse nu a fost inventată. Acestea, împreună cu responsabilizarea magistraţilor şi întărirea inspecţiei judiciare pot fi metode de creştere a încrederii cetăţenilor în actul de justiţie.

În cadrul acestui eveniment, reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, ai puterii legislative şi ai celei executive, precum şi personalităţi ale mediului academic au susţinut alocuţiuni în care au fost abordate noile evoluţii pe care le-a înregistrat sistemul judiciar românesc, momentul intrării în vigoare a Noului Cod civil şi stadiul pregătirilor impuse de iminenţa intrării în vigoare a celorlalte coduri judiciare, aspecte care contribuie nemijlocit în asigurarea unei justiţii eficiente, ca serviciu public în folosul cetăţenilor.

La eveniment au participat primul ministru, Emil Boc, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie(ICCJ), Livia Stanciu, adjunctul procurorului general al României, Doina Scutea, Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii