Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vicepresedintele Senatului, domnul senator Petru Filip

ro

24 Sep, 2012 21:48 964 Marime text

Senatorul Petru Filip, Vicepreşedinte al Senatului, a participat la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlamente, care a avut loc, la Strasbourg, în zilele de 20 şi 21 septembrie 2012, la sediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

În cadrul acestui eveniment, care a reunit preşedinţii de parlamente naţionale/camere parlamentare din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, dezbaterile s-au concentrat asupra rolului parlamentelor naţionale în contextul reformei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a crizei democraţiei reprezentative, precum şi a provocărilor şi oportunităţilor generate de revoluţiile arabe.

Intervenind pe marginea temei dedicate provocărilor cu care se confruntă parlamentele naţionale în contextul crizei democraţiei reprezentative, Vicepreşedintele Senatului a subliniat că eforturile pe care guvernele le depun pentru asigurarea stabilităţii pieţelor financiare trebuie dublate de măsuri susceptibile să relanseze ocuparea forţei de muncă.

Reprezentantul Senatului României a mai relevat că este necesar ca acţiunile parlamentarilor să fie îndreptate spre recâştigarea încrederii cetăţenilor şi spre elaborarea unui nou pact social care să se raporteze cu precădere la interesele celor reprezentaţi.

Potrivit senatorului Filip, în faţa crizei democraţiei reprezentative se încearcă o promovare din ce în ce mai intensă a diferitelor forme de democraţie participativă, alternativă menită să combată apatia civică, să confere instituţiilor democratice un plus de încredere, iar acţiunilor politice o mai mare predictibilitate.

Vicepreşedintele Senatului a menţionat de asemenea că degradării imaginii politicienilor, neîncrederii manifeste a cetăţenilor faţă de aleşi, diminuării din ce în ce mai vizibile a participării la procesele electorale, reînnoirii lente a clasei politice li se adaugă provocările generate de criza economică, printre care se numără şi apetitul crescând al cetăţenilor pentru platformele politice populiste, nevalidate de realitatea economică.

În marja Conferinţei, Vicepreşedintele Senatului a avut o serie de întrevederi bilaterale cu Bogdan Borusewicz, Preşedintele Senatului Republicii Polone, Fred de Graaf, Preşedintele Senatului Regatului Ţărilor de Jos şi Georg Keuschnigg, Preşedintele Consiliului Federal al Austriei.

În cadrul întrevederii cu Bogdan Borusewicz, Preşedintele Senatului Republicii Polone, Vicepreşedintele Senatului României a menţionat că în România este în curs de dezbatere legea privind reorganizarea administrativ-teritorială, iar experienţa poloneză în acest domeniu este extrem de utilă, putând fi valorificată prin stabilirea unor contacte între comisiile de specialitate ale celor două corpuri legiuitoare.

A fost relevat sprijinul pe care atât Polonia, cât şi România îl acordă Republicii Moldova şi Ucrainei în continuarea demersurilor de apropiere de Uniunea Europeană.

Bogdan Borusewicz a adăugat că din cele şase state care fac parte din Parteneriatul Estic (iniţiativă polono-suedeză la nivelul UE), Republica Moldova a înregistrat performanţe notabile în cadrul acestui format de cooperare.

S-a evidenţiat, de asemenea, necesitatea cooperării în domeniul energetic şi, în special, a interconectării reţelelor europene de transport al energiei.

În cadrul discuţiilor cu Fred de Graaf, Preşedintele Senatului Regatului Ţărilor de Jos, a fost relevată necesitatea cooperării la nivelul Camerelor Superioare ale celor două state în vederea unei mai bune informări asupra realităţilor din România.

Referitor la aderarea României la Schengen, Fred de Graaf a declarat că, dincolo de îndeplinirea criteriilor tehnice, există încă o rezervă în această privinţă în rândul cetăţenilor olandezi care nu poate fi trecută cu vederea, dar şi-a exprimat totodată convingerea că, într-un viitor apropiat, dialogul pe acest subiect va fi intensificat şi va conduce în cele din urmă la sprijinirea acestui demers.

A fost subliniată, de asemenea, consistenţa schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi importanţa pe care mediul de afaceri olandez o acordă cu predilecţie ţării noastre.

Cu prilejul întrevederii bilaterale cu Georg Keuschnigg, Preşedintele Consiliului Federal al Austriei, Vicepreşedintele Senatului a mulţumit părţii austriece pentru sprijinul acordat în aderarea României la Schengen.

De asemenea, a fost reliefată relevanţa Strategiei UE pentru regiunea Dunării, mai ales în contextul în care promotorii acestei iniţiative sunt chiar Austria şi România.

Părţile au convenit asupra nevoii de a întări cooperarea parlamentară, atât la cel mai înalt nivel, cât şi între comisiile de specialitate ale camerelor parlamentare ale celor două state, în vederea valorificării expertizei lor legislative.

Vicepreşedintele Senatului a solicitat, de asemenea, sprijinul părţii austriece pentru ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii