Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita delegatiei Comisiei pentru afaceri externe a Senatului Republicii Poloneze

ro

31 Mar, 2010 17:04 678 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

COMUNICAT DE PRESĂ
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, împreună cu membrii comisiei s-au întâlnit marţi, 30 martie a.c., cu delegaţia Comisiei pentru afaceri externe a Senatului Republicii Poloneze condusă de către domnul Leon Kieres, preşedintele comisiei.
Delegaţia poloneză se află în vizită oficială la Bucureşti la invitaţia omologilor din Senatul României.
În cadrul discuţiilor desfăşurate la Salonul Alb au fost analizate relaţiile bilaterale la nivel politic, economic şi cultural dintre cele două părţi, preşedintele Titus Corlăţean afirmând despre colaborarea existentă ca fiind una de excepţie.
La rândul său, domnul Kires a declarat că relaţiile actuale româno-poloneze sunt un exemplu pozitiv de colaborare, inclusiv la nivel parlamentar.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat a susținut oportunitatea încheierii la nivelul celor două guverne, în cursului primului semestru al acestui an, a unui acord şi a unui plan de acțiuni concrete care să pună în practică Parteneriatul Strategic consfințit în cursului lui 2009 prin semnarea declarației politice de către şefii de stat ai României şi Poloniei.
Cele două delegaţii au examinat convergenţa şi punctele de vedere comune în ceea ce priveşte continuarea procesului de extindere a UE şi NATO în Balcani şi în spațiul  estic, punctele de vedere comune cu privire la aspecte de securitate, într-o serie de teme importante în domeniul afacerilor europene - perspectivele financiare ale UE după 2013, agricultura, politica energetică comună, inclusiv aspectele de dezvoltare regională.
Titus Corlăţean a salutat interesul şi dorința de implicare a Poloniei în conturarea Strategiei europene a Dunării. La rândul său, preşedintele Kires a catalogat drept model modul în care România gestionează subiectul minorităţilor naţionale, referindu-se la minoritatea poloneză din ţara noastră.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a propus diversificarea contactelor între comisiile parlamentare din cele două Parlamente, inclusiv între comisiile de afaceri europene (Experiența poloneză în mecanismul subsidiarităţii şi scrutiny, consultări pe aspecte de securitate, etc.). Propunerea a fost bine primită de delegaţia poloneză, domnul Kires propunând includerea pe agenda colaborării parlamentare a elementelor de educaţie precum şi un schimb de experienţă referitor la absorbţia fondurilor europene.
Programul vizitei oficiale al delegaţiei poloneze include primiri la Preşedintele Senatului, la conducerea Ministerului Afacerilor Externe,  Ministerul Educaţiei, Departamentului pentru Afaceri Europene precum şi la preşedintele Comisiei pentru apărare şi ordine publică din Senat.

31.03.2010
Biroul de presa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii