Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita oficiala a delegatiei Senatului la Chisinau

ro

14 Feb, 2011 16:49 868 Marime text

În perioada 14-16 februarie a.c. are loc la Chişinău vizita oficială a delegaţiei Senatului României, condusă de preşedintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlăţean, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova, Igor Corman.

Delegaţia română include senatorii Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei, Cătălin Radu Mardare, secretarul Comisiei, precum şi senatorii Marian Iulian Rasaliu, Augustin Humelnicu şi Romeo Nicoară.

Programul oficial al vizitei include primiri la Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, întâlniri cu Primul Ministru Vlad Filat, cu vicepremierul şi respectiv ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă. De asemenea, senatorii români vor avea întrevederi cu ministrul justiţiei Alexandru Tănase, cu vice-ministrul economiei, Octavian Calmîc, precum şi cu liderii facţiunilor parlamentare din Alianţa pentru Integrare Europeană şi respectiv opoziţia comunistă.

Agenda vizitei include o dezbatere cu titlul „Republica Moldova - România - UE", organizată la Universitatea de Stat din Republica Moldova, depunerea unei coroane de flori la Monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt", precum şi interviuri acordate presei audio-vizuale.

Cu prilejul acestei vizite vor fi discutate stadiul actual al relaţiilor bilaterale în plan politic, economic, cultural, obiectivele de politică externă ale Republicii Moldova care vizează în primul rând relaţiile tot mai strânse cu UE, precum şi implementarea Protocolului de colaborare şi parteneriat între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010.

În acest context, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului şi-a exprimat surprinderea pentru blocarea participării membrilor Comisiei - senatori PDL - din cadrul delegaţiei, la acţiunile programate în cursul primei zile a vizitei, din considerente de ordin politic intern: „Este a treia oară în ultimii doi ani când, urmare a instrucţiunilor primite de la conducerea PDL, reprezentanţii acestui partid în delegaţia Comisiei pentru politică externă sunt împiedicaţi să participe la acţiuni importante de promovare în planul relaţiilor internaţionale a intereselor României în plan bilateral sau european. Este regretabil faptul că o vizită oficială la nivel parlamentar pe o relaţie atât de importantă şi cu semnificaţie cunoscută, mă refer la relaţia cu Republica Moldova, este alterată de interese înguste ce ţin de logica votului parlamentar în care majoritatea parlamentară doreşte să impună o soluţie prin orice modalitate. Nu întâmplător componenţa delegaţiei fusese stabilită iniţial pe baze paritare Putere - Opoziţie, atât pentru simbolistica unei voci unitare de la Bucureşti în relaţia cu Republica Moldova, cât şi pentru a evita eventuale dificultăţi în balanţa votului din plenul Senatului României. Sunt decis, chiar şi în actualele condiţii, să asigur reprezentarea corespunzătoare a Parlamentului României la o asemenea acţiune politică externă de nivel înalt, chiar în absenţa Puterii de la Bucureşti."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii