Vizita Presedintelui Senatului in SUA
Vizita Presedintelui Senatului in SUAÎn cadrul vizitei din SUA, Mircea Geoană a discutat cu SubSecretarul de Stat Ellen Tauscher despre contribuţia pe care România o poate aduce în democratizarea şi dezvoltarea Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu Extins
Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut, în cadrul vizitei pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii, o întrevedere cu Ellen Tauscher, SubSecretar de Stat pentru Controlul Armamentelor și Securitate Internațională. Cu această ocazie, Mircea Geoană reluat apelul pentru a introducerea României în cadrul Programului Visa Waiver, ceea ce ar permite cetățenilor români să călătoreacsă în Statele Unite fără să aibă nevoie de viză, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile. În plus, Mircea Geoană a solicitat sprijinul Departamentului de Stat pentru aderarea României la OECD şi a reiterat necesitatea ca România să ratifice convenţia anti-corupţie a OECD.
Președintele Senatului l-a asigurat pe SubSecretarul de Stat de faptul că va milita ca Senatul României, forul decizional în chestiuni de politică externă și de securitate, să ratifice cu celeritate Acordul privind amplasarea elementelor scutului anti-rachetă pe teritoriul României.
Mircea Geoană i-a înmânat SubSecretarului de Stat pentru Controlul Armamentelor și Securitate Internațională contribuția României la implementarea conceptului 3D - "Diplomacy, Development, Defense", pentru țările Africii de Nord și Orientului Mijlociu Extins. Această contribuţie s-a bucurat de un mare interes din partea reprezentantului Departamentului de Stat. Documentul pe care Președintele Senatului l-a prezentat lui Ellen Tauscher conține și un inventar al capabilităților pe care România le poate oferi în cadrul implementării conceptului 3D. Potrivit acestui material, România are câteva avantaje competitive în fiecare din domeniile cheie de acţiune: în domeniul Militar -România are o experienţă solidă dobândită în urma participării la misiuni internaţionale civile şi militare; în domeniul diplomaţiei - România are relaţii bune în mod tradiţional cu ţările Africii de Nord şi ale Orientului Mijlociu Extins, precum şi o solidă infrastructură diplomatică; în domeniul Dezvoltării - România are o bază largă de experţi ce pot fi angajaţi în cadrul unor misiuni viitoare şi are o experienţă largă în ceea ce priveşte procesul de democratizare, reformă şi tranziţie spre un regim democratic.
De asemenea, Mircea Geoană a evocat posibilitatea organizării la Bucureşti a unei reuniuni a Aspen Strategy Group în 2012, pe tema Noului Drum al Mătăsii şi a rolului pe care România îl poate juca în stabilizarea coridorului mijlociul între Mediterană şi Asia.
Mircea Geoană şi Ellen Tauscher au discutat şi despre oportunitatea realizării şi în România a unui studiul similar cu cel pe care Departamentul de Stat îl realizează în America pentru analizarea planului de acţiune pe termen scurt, mediu şi lung în ceea ce priveşte eforturile diplomatice şi de dezvoltare ale Statelor Unite. Studiul Departamentului de stat se numeşte Quadrennial Diplomacy and Development Review(QDDR), şi este elaborat la fiecare patru ani. Obiectivul său este să planifice şi să integreze eforturile diplomatice şi de dezvoltare şi să coreleze misiunile Departamentului de Stat cu resursele disponibile. Potrivit lui Mircea Geoană, un studiu similar ar fi foarte util pentru planificarea şi prioritizarea eforturilor României.
În plus, Mircea Geoană și Ellen Tauscher au discutat și despre oportunitatea organizării, la București, cu sprijinul NATO și al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferințe pe teme de securitate, înaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012. Conferinţa s-ar putea axa în jurul unor teme importante precum rolul societăţilor virtuale şi al comunităţilor în asigurarea pe termen lung a stabilităţii şi securităţii noilor democraţii din regiunea Africii de Nord şi Orientului Mijlociu Extins, precum şi identificarea modalităţilor practice pentru a realiza un transfer de cunoştiinţe în ceea ce priveşte controlul democratic al forţelor armate pentru democraţiile emergente.
Mircea Geoană a mai subliniat, în cadrul întâlnirii cu Ellen Tauscher, necesitatea întăririi componentei ecoonomice din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În acest sens, Președintele Senatului a reitereat importanța guvernanței economice și a creșterii transparenței procesului decizional în legătură cu cheltuirea banului public. Mircea Geoană a pus accent, în mod special, pe întărirea implicării societății civile în România și pentru stimularea voluntariatului în țara noastră, solicitând în mod oficial Departamentului de Stat sprijin pentru înființarea în România unei Agenţii pentru Susţinerea Naţională a Serviciilor în Folosul Comunităţii, care să funcționeze după un model similar cu cel al Corporation for National and Community Service (CNCS). În Statele Unite CNCS este agenția federală responsabilă cu finanțarea celor mai multe activități de voluntariat, responsabile pentru implicarea în acțiuni critice a aproximativ cinci milioane de americani în fiecare an. În opinia lui Mircea Geoană, un for similar în România ar fi de natură să îmbunătăţească participarea civică.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp