Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:10 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul ajutor pentru toti pregatirea si educarea, esentiale pentru a salva vieti!

ro

14 Sep, 2010 22:43 1964 Marime text
Bucureşti, 14 septembrie 2010 - 11 septembrie a reprezentat Ziua Mondiala a Primului Ajutor. Pentru a marca acest eveniment Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FISCR) a publicat raportul intitulat "Primul ajutor pentru un viitor mai sigur" care indeamna guvernele si partenerii sa implementeze masuri concrete pentru reducerea diferentei e pregatire in domeniul acordarii de prim ajutor intre comunitatile bogate si cele sarace. Scopul principal este de a face ca pregatirea in prim ajutor sa fie accesibila tuturor.

"Mai multe eforturi trebuie facute pentru a transforma progresele pe care le-am realizat pana acum in politici ce vor face mai accesibila pregatirea in prim ajutor. De fapt, raportul arata ca indivizii si comunitatile - atat in tarile bogate cat si in cele sarace - necesita o mai buna pregatire in acordarea primului ajutor. FISCR si Societatile Nationale membre s-au angajat sa faca mai mult, mai bine, si sa ajunga cat mai departe cu pregatirea in prim ajutor." a spus Grace Lo, manager al departamentului de sanatate al FISCR in Geneva.

"Fie ca ne confruntam cu un cutremur, accident rutier sau atac de cord, capacitatea de a actiona rapid si in mod corespunzator este esentiala. De aceea, instruirea indivizilor si comunitatilor in acordarea primului ajutor este modalitatea corecta de a ii proteja.", a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Crucii Rosii Romane.

Romania se numara printre tarile care au luat deja masuri in acest sens. Societatea Naţională de Cruce Roşie desfăşoară prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) un proiect de dezvoltare a unui sistem naţional standardizat de formare în prim ajutor de bază în conformitate cu standardele europene în vigoare. Scopul principal al proiectului este de a dezvolta un sistem de pregatire a instructorilor Crucii Rosii Romane pentru a oferi cursuri în domeniul acordării primului ajutor de bază . De asemenea, un alt aspect important vizat de catre acest proiect este informarea populaţiei cu privire la importanţa dobândirii acestor cunoştinţe .

Fondurile primite vor fi folosite pentru echiparea centrelor de formare în prim ajutor de bază, infiintate in toate filialele Crucii Roşii din fiecare judeţ. Astfel, 5.000 de voluntari vor putea beneficia de formare gratuită în acordarea primului ajutor pe durata derulării proiectului. Norvegia este donatorul principal al mecanismului financiar SEE, având o participare de peste 90% din totalul de fonduri alocat României.

Spaţiul Economic European (SEE) a luat fiinţă in 1994 în urma acordului dintre statele participante la Asociaţia Europeană a Liberului Schimb şi statele membre UE. Acest acord pune bazele unei pieţe unice guvernate de aceleaşi reguli de baza ce au ca scop să permită mărfurilor, serviciilor, capitalului şi persoanelor să circule liber în cadrul SEE, într-un mediu deschis şi competitiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii