Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:43 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prognostic rezervat pentru copilul aflat in coma la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din București

ro

14 Jun, 2010 22:13 2221 Marime text

În cursul săptămânii trecute a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București un copil în vârstă de 9 ani, cu suspiciune de boală parazitară (chist hidatic). În urma consultului efectuat de echipa de medici din cadrul Spitalului “Grigore Alexandrescu” s-a constatat că pacientul suferea de o formațiune tumorală intraabdominală.

Copilul a fost operat în cursul zilei de miercuri, 9 iunie 2010. Operația, extrem de complexă, a durat aproximativ 5 ore. Intervenția chirurgicală, în astfel de cazuri, are un grad ridicat de dificultate, din cauza profunzimii organului, precum și a legăturilor anatomice, mai ales vasculare, cu vasele mari de sânge din organism (aorta și vena cava inferioară). Fiind vorba de o tumoare, se adaugă niște riscuri suplimentare, pentru că, în general, tumoarea înglobează vasul de sânge în care se află și, totodată, produce o serie de substanțe biologice active, care influențează întregul sistem circulator și endocrin al pacientului.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată de Prof. univ. dr. Ioan Bâscă, care a declarat că “au fost momente hemoragice importante în timpul intervenției, a fost, de asemenea, necesară sutura peretelui venei cave, care era intim aderent de masa tumorală, intervenție care s-a efectuat cu succes. Hemoragiile au fost stăpânite, prin tehnici specifice. Deși în timpul operației a avut o perioadă de presiune sanguină mai scăzută, în urma tratamentului administrat, pacientul a fost reechilibrat hemodinamic și și-a reluat respirația spontană înainte de finalizarea intervenției chirurgicale. Necesarul transfuzional a fost asigurat prompt și în raport de pierderile de sânge suferite de pacient”.

După circa 2 ore de la operație, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului s-a constatat că pacientul prezenta semne neurologice, de suferință cerebrală. A fost efectuat imediat un examen computer tomograf. Cu această ocazie, s-a efectuat și un control tomografic al abdomenului, care a semnalat date normale, inclusiv despre zona operată. În urma examenului RMN efectuat la un centru performant din capitală, s-a relevat prezența unor leziuni cerebrale hipoxic-ischemice. Aceste leziuni cerebrale au o evoluție imprevizibilă.

Pacientul a fost examinat de o echipă de medici neurologi, iar în urma consultului i s-a administrat tratamentul medicamentos complex indicat în astfel de situații.

Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, a discutat cu părinții copilului și i-a asigurat de tot sprijinul medical și instituțional de care au nevoie. De asemenea, Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu asigură opinia publică de întreaga sa disponibilitate.

„La nivelul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București s-a constituit o comisie de anchetă, pentru a stabili dacă medicii implicați în acest caz se fac sau nu vinovați de încălcarea conduitei medicale”, a mai declarat Prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii