Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Florin Brînduşă şi Lee Wonkook, coregrafii premierei „Noptea Walpurgiei şi Carmen" din 31 martie 2013

ro

27 Feb, 2013 19:59 2788 Marime text
Marţi, 26 februarie

Joi, de la ora 11:00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa are loc o sesiune de interviuri alături de coregrafii primei premiere de balet din acest an, Florin Brînduşă şi Lee Wonkook (Koreea). Împreună, vor pune în scenă o coregrafie complexă ce cuprinde două spectacole célèbre: "Nopatea Walpurgiei" şi "Carmen".

Tabloul „Noaptea Walpurgiei" este singurul divertisment dintr-o operă care poate constitui un balet în sine. Deşi în zilele noastre este omis în unele variante regizorale, el este dansat adesea în recitaluri sau spectacole coupé, dar şi cântat uneori în concert (la fel ca Suita din „Spărgatorul de nuci" de P.I. Ceaikovski). După ce premiera operei „Faust", în 1859, fusese primită de public cu răceală, Charles Gounod l-a adăugat expres la reluarea lucrării pe scena Operei Mari din Paris, pentru a-i spori atractivitatea.

Coregrafia pentru „Carmen" creează, pe muzica lui Bizet, imaginea sufocantă a pasiunii fizice, emoţii descătuşate, erotism şi angoasă. Chiar dacă piesa muzicală este familiară publicului amator de operă aceasta îi permite coregrafului descoperirea expresivităţii umane prin dans. Varianta coregrafică a operei lui Bizet oferă libertate personajelor, însă nu sacrifică senzualitatea şi viziunea în esenţă tragica, ce pulsează în inima ei.

Florin Brînduşă

Absolvent al Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca, Florin Brînduşă este pe rând solist al Operei Române din Cluj-Napoca, prim-balerin al Ansamblului de Balet Clasic şi Contemporan „Fantasio" din Constanţa (1979-1982), al Operei Române din Timişoara şi al Operei Naţionale Bucureşti. După 1994 este maestru de balet la companiile National Ballet of Korea şi Universal Ballet din Seul şi profesor la National Korean University of Art. Din 2006 este profesor la Brandusa-Moore Ballet Academy din Pocatelo, Id., S.U.A. In stagiunea 2010-2011 este maestru de balet la Teatrul de Balet Sibiu şi montează baletele Les Sylphides (Chopiniana) şi Paquita.

În 2004 i se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

Lee Wonkook

A absolvit New York Conservatory of Dance, din Statele Unite, în 1991 şi Collele of Arts in Chung-Ang University din Seoul, Coreea de Sud în 1993. De atunci a ocupat posturi precum prim-balerin şi coregraf la Baletul National Coreean, prim-balerin la Universal Ballet Company, din Coreea de Sud. Lee Wonkook a fost invitat ca prim-balerin la Mariinsky Ballet, la Opera Nationala Bucureşti şi a purtat titluri precum Ambasador Onorific la Cupa Mondiala Coreea de Sud - Japonia, precum şi la Consiliul Artelor din Coreea de Sud.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii