Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu

ro

14 Jun, 2012 22:23 1266 Marime text

Mihai Ritivoiu este câştigător a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concours Musical de France de la Paris, în anul 2002, Concursul Internaţional Jeunesses Musicales de la Bucureşti, în 2006 sau Concursul Naţional de Pian din cadrul Zilelor Lipatti, organizate de Radio România Muzical în 2010.

A concertat, în postură solistică sau camerală, pe numeroase scene din Bucureşti şi din ţară şi a colaborat cu ansambluri precum Orchestra de Cameră Radio condusă de Radu Popa, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, Filarmonica de Stat Botoşani şi Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta lui Florin Totan.

O importantă reuşită în cariera pianistului Mihai Ritivoiu este cea din ediţia 2011 a Concursului Internaţional "George Enescu", unde a fost distins cu Premiul al III-lea, "Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu" şi Premiul "Constanţa Erbiceanu" oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Acest succes a fost urmat de "Premiul Tinerilor Muzicieni" la Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) şi de câştigarea celei de-a X-a ediţii a Marilor Premii Prometheus la secţiunea Opera Prima, pentru debut în domeniul artistic.

Când aţi descoperit pasiunea pentru muzică şi pentru pian în mod special?

Încă de la trei ani ascultam muzica clasică. Învăţasem singur să folosesc casetofonul şi aveam chiar câteva lucrări preferate, în special concerte pentru pian. Acest lucru i-a făcut pe părinţi să mă ducă pentru prima dată la o profesoară de pian, atunci când aveam 5 ani.

Aveţi un compozitor preferat? Dar un pian preferat pe care va place să concertaţi?

Ar fi greu să mă refer la un singur compozitor preferat, pentru că am foarte mulţi. Există perioade în care îmi plac mai mult anumiţi compozitori. Aş putea să-i menţionez pe Bach, Mozart, Beethoven, Ravel, Debussy...dar nu numai!

Cât despre piane, acestea fiind instrumente asamblate manual, ele diferă chiar şi între exemplare ale aceleiaşi firme, având aceeaşi vechime. În general prefer pianele Steinway, care oferă foarte multe posibilităţi de expresie, însă contează şi felul în care sunt întreţinute. Pot spune că mă simt în special ataşat de pianul pe care studiez acasă, un Bosendorfer din perioada interbelică. Există o teorie conform căreia un pian îşi modifica sonoritatea în funcţie de felul în care se cântă la el, într-un fel se mulează pe personalitatea "proprietarului". Dacă pianul meu avea, atunci când l-am achiziţionat, un sunet dur, greu de controlat, constat că odată cu trecerea anilor acesta s-a schimbat, şi a devenit foarte aproape de ceea ce îmi doresc de la un instrument.

Este pentru prima oară când urcaţi pe scena Teatrului Naţional de Opera şi Balet "Oleg Danovski"?

Da, şi este de asemenea pentru prima oară când voi susţine un concert în Constanţa.

Care este scena unde va place cel mai mult să concertaţi?

Există multe pe scene pe care îmi face plăcere să cânt. Pot spune că am amintiri deosebit de frumoase legate de scena Sălii Radio din Bucureşti - două finale de concursuri (Concursul Naţional "Dinu Lipatti" - în 2010 şi Concursul Internaţional "Goerge Enescu" - în 2011), precum şi înregistrarea Concertului nr. 2 de Serghei Rachmaninov, pentru postul Radio România Muzical.

Ce aşteptări aveţi de la publicul constănţean pentru cocertul de pian din 15 iunie?

Pentru concertul din 15 iunie aştept în primul rând de la mine să pun cât mai bine în evidenţă toate aspectele muzicii pe care o voi interpreta, şi să comunic cât mai bine mesajul acesteia. Cât despre public, reacţia acestuia, precum şi atenţia cu care mă va asculta, îmi vor spune în ce măsură am reuşit ceea ce mi-am propus.

Pregătiţi şi alte proiecte alături de TNOB Oleg Danovski?

Deocamdată nu am în plan alte proiecte alături de Teatrul Oleg Danovski, însă m-aş bucura dacă în viitor voi avea ocazia unor noi colaborări.

Ce muzică ascultaţi în timpul liber?

Chiar şi în timpul liber, ascult cel mai mult muzica clasică, pentru că simt că pot găsi o bogăţie de sentimente şi stări sufleteşti pe care nu o întâlnesc în alte muzici. Cu toate astea, ascult cu plăcere şi alte genuri de muzică atunci când sunt făcute cu talent şi profesionalism - pot spune că sunt în special atras de jazz şi rock.

Ce aţi pregătit pentru recitalul de vineri publicului constănţean?

Vineri voi cânta Concertul Nr. 2 de Serghei Rachmaninov, o locurare plină de pasiune, emoţii puternice şi teme de o extraordinară frumuseţe. Este în general o lucrare foarte îndrăgită, atât de muzicieni cât şi de melomani, şi unul din concertele pe care îmi face o plăcere deosebită să le interpretez.

Pentru detalii şi rezervări de bilete:

Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Tel: 0241.481.460, e-mail: operacta@yahoo.com, dragos.paiu@groovehour.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii