Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul idiș în România. Prelegere și film la ICR Berlin

ro

03 Jul, 2014 15:27 1618 Marime text
Institutul Cultural Român din Berlin prezintă pe 8 iulie, de la orele 19.30, evenimentul ”Teatrul idiș în România” la sediul său din impozanta Vilă Walther din cartierul berlinez Grunewald.
Evenimentul conține o prelegere susținută de Dr. Corina Petrescu de la Universitatea din Mississippi și proiecția documentarului ”Moștenirea lui Goldfaden”, în regia lui Radu Gabrea.
În cadrul prelegerii, Dr. Corina Petrescu analizează condiţiile în care teatrul idiş din Bucureşti a încercat să reziste în perioada 1944-1948. Premisa de la care porneşte este că diferitele trupe de teatru ale timpului nu ar fi încercat să devină apropiate sistemului comunist nou instalat, urmărind în schimb să împlinească visul lui Abraham Goldfaden, acela al unui teatru idiş independent.
Documentarul „Moştenirea lui Goldfaden” reprezintă o plimbare muzicală prin istoria teatrului idiş. Din cramele din Moldova la prestigioasa scenă newyorkeză, autorul ne conduce prin fascinanta lume a actorilor şi muzicienilor înfocaţi, iubitori ai acestei limbi, cu dulcile ei inflexiuni de acasă.
Dr. Corina Petrescu este profesor asistent în cadrul Departamentului de Limbi Moderne al Universităţii din Mississippi. De asemenea, a deţinut o bursă de cercetare la Wissenschaftskolleg Berlin. Prima ei carte, Against All Odds: Subversive Spaces in National Socialist Germany, a fost publicată în 2010 la editura Peter Lang. Corina Petrescu predă și face cercetare în următoarele domenii: Germania naţional-socialistă, reprezentarea anului 1988 în imaginarul german și român, literatura transculturală, relaţiile germano-evreiești din secolul al XVIII-lea și până în prezent, teatrul idiș est-european.

Cu o carieră în cinematografie de peste 40 de ani, Radu Gabrea e un cineast de reputaţie internaţională, al cărui portofoliu impresionant numără 20 de lungmetraje şi documentare, din care amintim următoarele pelicule: ”Prea mic pentru un război aşa de mare” (1969), ”Dincolo de nisipuri” (1973), ”Nu te teme, Iacob!” (1982), ”Un bărbat ca Eva” (1984), ”Secretul peşterii de gheaţă” (1989), ”Călătoria lui Gruber” (2009), ”Mănuşile roşii” (2011), ”Evrei de vânzare” (2012), ”Trei zile până la Crăciun” (2012), ”Lindenfeld” (2014). După un  exil de peste 20 de ani în Germania, Radu Gabrea se întoarce în ţară în 1998, unde îşi continuă activitatea regizorală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii