Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sarbu "Romanii nu trebuie sa fie cobai in Uniunea Europeana"

ro

15 Apr, 2010 12:26 1594 Marime text

s_d_daciana-sarbu.jpgBruxelles, 15 aprilie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI) a trimis săptămâna aceasta o întrebare lămuritoare Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (European Food Safety Authority-EFSA) cu privire la dosarul sensibil al fungicidelor, care făcuse anterior obiectul unei interpelări a Comisiei Europene de către doamna Sârbu. EFSA i-a răspuns miercuri europarlamentarului român, menţionând, printre altele, că va oferi o concluzie finală privind noua substanţă activă BAS 650F în 2011/2012. Doamna Sârbu consideră că este necesară interzicerea testării acestei substanţe în România până la concluzia EFSA privind evaluările de risc ; "românii nu trebuie să fie cobai în Uniunea Europeană", a declarat joi deputata europeană.

"Comisia a mandatat EFSA să realizeze o revizuire ('peer review') a evaluării de risc pentru toate noile substanţe active pentru care a fost adoptată o Decizie vizând caracterul complet al dosarului după 1 iulie 2002. În consecinţă, în conformitate cu mandatul său, EFSA va realiza o revizuire a evaluării de risc pentru BAS 650F şi va prezenta concluziile. În materie de termene în acest sens, EFSA a primit Proiectul iniţial de raport de evaluare (Draft Assessment Report - DAR) pentru BAS 650F de la statul membru Raportor (Olanda) în septembrie 2009", afirmă EFSA.

"Între timp, EFSA a fost informată de raportor că se află în curs de pregătire o actualizare a DAR, care va fi trimisă EFSA spre finalul anului 2010. În consecinţă, EFSA intenţionează să realizeze revizuirea evaluării de risc şi să ofere concluzia sa privind noua substanţă activă BAS 650F în 2011/2012", se arată în răspunsul Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară.

"In plus, Olanda a aplicat, pentru setarea de niveluri reziduale maxime temporare, BAS 650F pentru un număr de produse. EFSA a evaluat această aplicaţie într-o Opinie ('reasoned opinion') -anexată- şi a conchis că nivelurile maxime reziduale propuse sunt suficient de sprijinite de date iar evaluarea de risc pentru dietă nu a revelat o potenţială îngrijorare pentru sănătatea consumatorilor", conchide EFSA.

În întrebarea sa de clarificare către EFSA, doamna Sârbu în care a amintit îngrijorările legate de caracterul toxic al acestui fungicid precum şi demersul realizat anterior pe lângă Comisia Europeană. Deputata europeană a solicitat un răspuns cu privire la:

1. existenţa vreunui motiv pentru care consumatorii români să se teamă de un posibil rezultat în detrimentul sănătăţii lor după consumarea de fructe şi legume care au fost tratate cu fungicide pe bază de Initium;

2. existenţa a suficiente teste care să contrazică relatările media conform cărora Initium provoacă cancer;

3. faptul că aceste produse sunt testate abia acum pentru prima dată şi dacă acest lucru ar trebui să fie o cauză de îngrijorare pentru consumatorii români;

4. obligaţia pentru producători de a menţiona clar pe etichetele produselor folosirea unor asemenea fungicide, din moment ce produsul nu a fost testat în alt stat membru.

"Noi, cei din România, aşteptăm un răspuns clar, neambiguu că aceste fungicide nu ridică ameninţări la adresa sănătăţii umane, iar informaţia existentă până acum nu sugerează asta. Oamenii se tem că, în numele competitivităţii şi al eficienţei în agricultură, sunt sacrificate interesele pe termen lung ale consumatorilor", mai afirma doamna Sârbu în mesajul către EFSA.

Daciana Sârbu a primit, săptămâna trecută, răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind fungicidul cu conţinut de Initium. Doamna Sârbu atrăsese atenţia asupra faptului că România este prima ţară din lume care a omologat temporar, pentru o perioadă de trei ani, fungicide pe bază de Initium -o substanţă chimică toxică-, care vor fi utilizate în culturile de viţă de vie, cartofi, roşii, castraveţi şi ceapă. CE a fost întrebată ce măsuri trebuie luate pentru a se asigura că normele privind protecţia şi informarea consumatorilor sunt respectate în timpul testărilor de noi produse neomologate în statele membre.

Mai jos aveţi textul integral al: întrebării adresate de doamna Sârbu CE; răspunsului CE; scrisorii adresate EFSA; răspunsului EFSA

Întrebare cu solicitare de răspuns scris

adresată de Daciana Octavia Sârbu (S&D) Comisiei

Subiect: Fungicid Initium

Începând cu data de 31 decembrie 2009, România este membră a Comisiei Codex Alimentarius. În acest an, conform Codexului, ţara noastră este obligată să folosească experimental un produs al unei companii germane, un fungicid care conţine o substanţă chimică extrem de toxică, numită INITIUM, care va fi utilizat în culturile de viţă de vie, cartofi, roşii, castraveţi şi ceapă.

România este prima ţară din lume care a omologat temporar, pentru o perioadă de trei ani, fungicide pe bază de Initium, într-un timp record.

În conformitate cu dispoziţiile Directivei 91/414/CEE(1) privind plasarea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza provizoriu, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani, plasarea pe piaţă a unor produse de protecţie a plantelor care conţin o substanţă activă nouă care nu este încă inclusă în Anexa I la Directivă şi care se află în evaluare la nivelul Uniunii Europene, pentru a permite o evaluare progresivă a proprietăţilor noilor substanţe active şi a facilita punerea la dispoziţia agriculturii de noi preparate.

Problema este că producătorii si distribuitorii de produse tratate cu acest fungicid pe bază de Initium au fost puse pe piaţă fără a se avertiza consumatorii în prealabil de tratarea produselor cu acest fungicid.

1. Ce măsuri consideră Comisia că ar trebui luate pentru a se asigura că normele privind protecţia şi informarea consumatorilor sunt respectate în timpul testărilor de noi produse neomologate în statele membre?

2. De ce fel de instrumente dispune Comisia pentru a se asigura că niciun fel de produs nu este pus pe piaţa până când nu au fost stabilite clar efectele pe care acesta le are asupra organismului uman?

Răspuns comun dat de dl Dalli în numele Comisiei

Întrebări scrise : E-0918/10 , P-1123/10

Pentru a facilita introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor noi şi inovatoare, articolul 8 alineatul (1) din Directiva 91/414/CEE(1) privind introducerea pe piaţă a produselor de uz fitosanitar prevede posibilitatea de a autoriza produse care conţin noi substanţe active pentru o perioadă de timp limitată de trei ani, dacă a fost prezentat un dosar complet şi dacă statul membru care autorizează produsul stabileşte că sunt îndeplinite standardele ridicate în materie de siguranţă prevăzute în Directiva 91/414/CEE.

Decizia 2009/535/CE(2) a Comisiei a recunoscut, în principiu, integralitatea dosarului de date prezentat de BASF SE pentru a susţine includerea substanţei active cu codul de dezvoltare „BAS 650F". Această substanţă are denumirea ISO „ametoctradin", făcându-se de obicei referire la ea sub marca înregistrată „Initium". Prin urmare, orice stat membru poate acorda autorizaţii provizorii pentru produsele care conţin această substanţă.

Atunci când autorizează un produs de protecţie a plantelor, un stat membru trebuie să evalueze dacă standardele ridicate în materie de siguranţă pentru sănătatea umană şi animală şi pentru mediu, astfel cum sunt prevăzute în legislaţia europeană, sunt îndeplinite pentru toate utilizările pentru care se acordă autorizaţia. Acordarea de autorizaţii provizorii nu reprezintă o derogare de la această regulă, prin urmare, standardele de siguranţă nu sunt compromise. Un stat membru, atunci când acordă autorizaţii provizorii, decide să efectueze întreaga evaluare a riscurilor pe cont propriu şi, prin urmare, poate să nu beneficieze pe deplin de distribuirea echitabilă a sarcinilor în cadrul procedurii de evaluare inter pares. Cu toate acestea, statele membre pot accelera în acest fel intrarea unor produse inovatoare pe piaţa lor, ceea ce ar putea fi, de asemenea, mai sigur pentru consumatori şi pentru mediu în comparaţie cu alte produse.

Comisia intenţionează să adopte conţinuturi maxime temporare (CMR-uri)(3) pentru reziduurile de pesticide pentru ametroctadin (Initium) pe baza unui aviz motivat emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) în octombrie 2009(4). CMR-urile propuse în avizul motivat erau provizorii, deoarece evaluarea inter pares nu fusese finalizată. Aceasta se bazează pe un raport de evaluare şi pe informaţiile din proiectul de raport de evaluare pentru ametoctradin. Ambele documente sunt elaborate de Țările de Jos, care sunt „stat membru raportor" în cadrul evaluării inter pares organizate de EFSA. Propunerea a fost deja votată în cadrul Comitetului permanent (SCFEAH) şi ar trebui publicată în Jurnalul Oficial cel târziu în al treilea trimestru al anului 2010.

Scrisoarea adresată EFSA de Daciana Sârbu

European Food Safety Authority

Largo N. Palli

5/A

43121 Parma

Italy

Dear Sir / Madam,

I am addressing you on a food safety issue that is currently of great concern to the Romanian people that I represent as an MEP.

As you are most certainly aware, Romania must this year put to experimental use a product manufactured by a German company. This is a fungicide, containing an extremely toxic chemical substance called Initium, which will be used in the growing of vines, potatoes, tomatoes, cucumbers and onions.

Great public concern is generated by the fact that Romania is the first country in the world to have granted temporary authorisation, in record time, for Initium‑based fungicides for a period of three years. Consumers fear the fact that this is a highly toxic product and its toxicity might be transferred to the fruit and vegetables on their table, without so much as a warning label. There have been quite a few media reports suggesting its possible harmful effects on human health, with repeated use of the products obtained through use of these fungicides.

I have already questioned the European Commission on this matter, and the answer was built around the fact that Member States are allowed to authorise products containing Initium. I quote: "Commission Decision2009/535/EC(2) recognised in principle the completeness of the data dossier submitted by BASFSE in order to support the inclusion of the active substance with the development code ‘BAS650F'. This substance has the ISO name ‘ametoctradin' and is usually referred to under the registered trademark ‘Initium'. Therefore, any Member State can grant provisional authorisations for products containing this substance. When authorising a plant protection product, a Member State must assess whether the high safety standards for human and animal health and the environment as laid down in the European legislation are met for all uses which are granted"[1].

Since the media in Romania haven't considered this answer explicit enough, and people haven't found it reassuring enough, I am writing you to find out your official opinion on this matter.

Please clarify:

1. Is there any reason for Romanian consumers to fear a possible detrimental outcome for their health after consuming fruit and vegetables which have been treated with Initium-based fungicides?

2. Have there been enough tests which disprove the media reports that Initium is a carcinogen?

3. Should the fact that these products are only now being tested for the first time be a cause for concern for Romanian consumers?

4. Since this product hasn't been tested in another Member State, shouldn't the producers be compelled to clearly state the use of these fungicides on the product labels?

We in Romania are waiting for a clear, unambiguous answer that these fungicides pose no threat for human health, and the information we have accessed so far hasn't suggested this. People fear that in the name of competitiveness and efficiency in agriculture, consumers' long-term health is being sacrificed.

I look forward to your reply,

Daciana Octavia Sarbu MEP

Răspunsul EFSA

Dear Ms Sarbu,

The Commission has mandated EFSA to undertake a peer review of the risk assessment for all new active substances for which a Decision on the completeness of the dossier was adopted after 1 July 2002. Therefore, in accordance with the mandate, EFSA will undertake a peer review of the risk assessment for BAS 650F and will deliver its conclusions. In terms of timelines for this work, EFSA received the initial Draft Assessment Report (DAR) for BAS 650F from the rapporteur Member State (the Netherlands) in September 2009. In the meantime, EFSA has since been informed by the rapporteur that an update to the DAR is currently being prepared, and is expected to be submitted to EFSA towards the end of 2010. Therefore, it is EFSA's intention to undertake the peer review of the risk assessment and to deliver its conclusion on the new active substance BAS 650F in 2011/2012.

In addition, the Netherlands has applied for the setting of temporary maximum residue levels for BAS 650F in a number of commodities. EFSA has evaluated this application in a reasoned opinion (attached) and has concluded that the proposed maximum residue levels are sufficiently supported by data and that the dietary risk assessment did not reveal a potential consumer health concern.

Please do not hesitate to contact us should you need any further explanation.

(separat va fi ataşată şi Opinia -'Reasoned Opinion'- EFSA, primită alături de răspunsul de mai sus)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii