Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol încep a treia ediție a atelierului de actorie de film
Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol încep a treia ediție a atelierului de actorie de film26 septembrie 2011, București
Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol vor susţine, în perioada 3 octombrie 2011 - 3 februarie 2012, cea de-a treia ediție a atelierului de actorie de film şi de televiziune demarat în primăvara anului trecut. Profesorii invitați la această ediție sunt: Victor Rebengiuc, Radu Muntean, Adrian Sitaru, Mimi Brănescu, Mirela Oprișor și Cristi Tarnovețchi. Conceput într-un mod mai puţin tradiţional, proiectul are ca scop deprinderea tehnicii şi a disciplinei necesare pe platoul de filmare. Finalul cursului constă în realizarea a trei scurtmetraje realizate de regizori români importanți și prezentate ulterior publicului.
Actorie de film nu este o școală de interpretare, ci de asumare a tehnicii și a disciplinei fără de care actoria de film nu poateexista. Cursurile sunt concepute într-un mod mai puțin tradițional, fără ierarhii, fără manuale, examene și note, și se bazează atât pe experienţa celor trei actori, pe rigorile şi nuanţele actoriei de film şi de televiziune, cât "și pe dorința noastră de a transmite ceea ce știm să facem, ce am trăit, ce am jucat, ce am simțit", spun cei trei actori. "Optăm pentru grupuri mici, pentru a crea o atmosferă confortabilă și o interacțiune cât mai directă. Mizăm pe provocare, discuții, implicare individuală, critici constructive și dezbateri. "
Atelierul nu oferă diplome. "Diplomele participanților sunt filmele realizate la sfârșitul fiecărei sesiuni cu regizori importanți din cinematografia românească", spun inițiatorii proiectului. La primele două sesiuni au participat 58 de cursanți, care au jucat, la încheierea atelierului, în șase scurtmetraje regizate de Constantin Popescu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugină și Vladimir Dembinski. În curând, ultimele trei filme, realizate în cadrul celei de-a doua ediții a atelierului Actorie de film, vor fi prezentate publicului.
Inaugurat în primăvara anului 2010, proiectul este dedicat atât actorilor profesioniști, cât și amatorilor, grupele de lucru fiind organizate în funcție de pregătirea în domeniu. Participanții vor afla de la cei mai buni profesioniști din cinema și televiziune ce înseamnă asumarea unei situații în film și ce presupune cu adevărat munca pe un platou de filmare, dar și ce așteptări au regizorii și producătorii de la actorii alături de care lucrează. Profesorii invitați la primele două sesiuni au fost: Mircea Albulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristi Puiu, Vivi Drăgan Vasile, Andi Vasluianu, Vladimir Dembinski, Mimi Brănescu și Alex Trăilă.
Printre participanții edițiilor anterioare ale școlii Actorie de film se numără și Iulia Vintur, Raluca Lăzăruț, Crina Semciuc, Aylin Cadir și Răzvan Simion (Neața cu Răzvan și Dani). Răzvan a debutat în film în mediu-metrajul Detalii, regizat de Constantin Popescu (Portretul luptatorului la tinerețe), care a avut premiera la Noul cinematograf al regizorului român, iar acum poate fi văzut pe site-ul școlii actoriedefilm.ro.
Dragoș Bucur s-a întors recent din Anglia, de la filmărilepentru serialul britanic de televiziune "Titanic", în care a interpretat unul dintre rolurile principale. Dorian Boguță a încheiat de curând filmările pentru un "big buget" de epocă, în Italia, alaturi de Murray Abraham (câștigător al premiului Oscar), iar Alexandru Papadopol joacă în cea mai recentă producție PRO TV, Pariu cu viața. Din 3 octombrie, ei vor începe cursurile școlii Actorie de film.
Durata unei ediții este de patru luni, din care primele trei sunt destinate cursurilor de actorie și ultima lună, pregătirii și filmării scurtmetrajului final.
Înscrierile au loc la sediul din strada Nicolae Dona, nr.18, în zilele de marți (între 10.00-14.00), miercuri (între 10.00-14.00), joi (între 14.00-18.00) și vineri (între 14.00-18.00), unde aplicanții vor completa fișa de înscriere, li se vor face fotografii și vor discuta despre condițiile de înscriere.
Participanții vor fi împărțiți în trei grupe, cu următorul program de lucru:
Grupa A - luni și joi, între 18.00-21.00,
Grupa B - luni și miercuri, între 10.30-13.30,
Grupa C - marți
și miercuri, între 18.00-21.00.
Mai multe detalii, pe site-ul scoliiactoriedefilm.ro și pe pagina de facebook.
Informații pentru editori:
Filmografia lui Dragoş Bucur include roluri principale în lungmetrajele The Way Back (R: Peter Wire, alături de Colin Farrell și Ed Harris), Poliţist, adjectiv (R: Corneliu Porumboiu, Premiul Juriului şi Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei de Cinema), în cadrul Un Certain Regard, Cannes, 2009), Boogie (R: Radu Muntean, selectat pentru Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), Furia (R: Radu Muntean), Marfa şi banii (R: Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). Dragoş colaborează cu Radu Muntean şi pentru Hârtia va fi albastră (2006) şi Marţi, după Crăciun (2010). În televiziune, Bucur a jucat în Băieţi buni şi seria Contratimp. Cea mai recentă producție este Titanic, un serial de televiziune pentru ITV. În 2010, Bucur a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul Festivalului de film de la Berlin, program care promovează în fiecare an cei mai buni zece tineri actori europeni. Între 2000-2003, Dragoş a fost asistent universitar la UNATC şi la Universitatea Hyperion.
Dorian Boguţă a încheiat de curând filmările pentru un "big buget" de epocă, în Italia, alaturi de Murray Abraham (câștigător al premiului Oscar). Din filmografia lui face parte Portretul luptătorului la tinereţe (R: Constatin Popescu), prezentat cu succes de critică şi de public la Festivalul de la Berlin, Francesca (R: Boby Păunescu, Festivalul de film de la Veneţia), în care are rol principal alături de Monica Bârlădeanu, Caravana Cinematografică (R: Titus Muntean, Festivalul de la Pusan, 2010). Doru a colaborat cu Radu Muntean la Hârtia va fi albastră, cu Cristi Puiu la Moartea Domnului Lăzărescu, cu Anca Damian pentru Întâlniri încrucişate etc. În televiziune, a jucat în serialul Efect 30, având-o ca parteneră pe Andreea Raicu, şi în Lombarzilor 8. Între 2001-2002 a fost asistent universitar la UNATC, la clasa lui Florin Zamfirescu.
Cu o experienţă de peste cinci ani în filmul de televiziune (Aniela, Războiul sexelor, Daria, iubirea mea, Păcatele Evei, Numai iubirea), Alexandru Papadopol a avut rolul de debut în cinema, în Marfa şi banii (regia Cristi Puiu, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001). A urmat rolul principal din Occident-ul lui Cristian Mungiu (2002). Papadopol apare apoi în Amintiri din Epoca de Aur, seria de scurtmetraje produsă de Cristian Mungiu şi selectată pentru Un Certain Regard, Cannes, 2009. Proiectul de televiziune în care este implicat acum este Pariu cu viața, cel mai recent serial difuzat de PRO TV.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp