Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminca aceasta începe "Épicerie Fine", o călătorie iniţiatică şi gurmandă în gastronomia franceză, la TV5

ro

13 Oct, 2011 14:30 1461 Marime text

13 octombrie 2011, București

Prima emisiune de cultură gastronomică produsă de TV5 Monde şi subtitrată în limba română aduce o serie de 35 de documentare inedite despre cele mai emblematice produse franţuzeşti, a căror poveste va fi istorisită de Guy Martin, renumit maestru bucătar francez recompensat cu trei stele în Ghidul Michelin şi bucătarul şef al celebrului restaurant istoric Le Grand Véfour, din Paris. Incursiunea în deliciile franţuzeşti va bucura simţurile în fiecare duminică, din 16 octombrie, de la ora 14.00.

Reputaţia trufei negre din Tricastin, a nucii Saint-Jacques, a sparanghelului din Landes, a stridiei din Bretania sau a orezului sălbatic din Camargue a devenit deja legendară. Dar care este de fapt realitatea din spatele legendei? De unde provin cu adevărat toate aceste produse, care este istoria lor şi, cel mai important, ce face ca ele să fie căutate ca şi cum ar fi pietre rare şi aşezate la loc de cinste în meniul celor mai prestigioase bucătării din lume?

Fiecare episod al emisiunii „Epicerie Fine" îşi propune să ofere, în 26 de minute, răspunsurile la toate aceste întrebări, oferind o privire de ansamblu asupra unuia dintre produsele franceze de excepţie care au conferit gastronomiei franceze prestigiul de care se bucură în lume. În primul episod al seriei, pasionaţii de gastronomie vor descoperi povestea trufei negre din Tricastrin. Guy Martin pleacă în regiunea din sud-estul Franţei renumită pentru acest produs considerat astăzi „nobil" datorită rarităţii şi preţului său extrem de ridicat (în anumite perioade, costul unui kilogram de trufe negre poate creşte la 1000 de euro), pentru a întâlni un producător local - Gilbert Hugou - ce îl va purta pe plantaţiile de stejari trufieri unde preţiosul produs se află ascuns sub pământ. Descoperind subtilităţile procesului de plantaţie şi culegere, Guy va pleca apoi să cunoască principalele reţele de distribuitori din regiune şi calea pe care trufele ajung în cele mai prestigioase restaurante din lume, fiind achiziţionate de bucătari sau deţinători de restaurante care, fericiţi că au primit importanta livrare, vor ignora preţul produsului. În final, Guy va dezvălui cele mai simple şi mai inspirate modalităţi de preparare ale trufei.

După povestea fascinantă a trufei negre de Tricastin, seria „Epicerie Fine" va pleca în căutarea secretelor cărnii de porc din Sud-Ouest (episodul 2) şi va continua cu povestea renumitei coquille Saint-Jacques din regiunea Saint-Brieuc (episodul 3).

Pe parcursul fiecăruia dintre cele 35 de episoade ale seriei, renumitul maestru bucătar Guy Martin va întâlni un producător local al produsului căutat, de cele mai multe ori un personaj renumit pentru exigenţa şi pasiunea sa. Împreună, cei doi vor descoperi oameni ce cultivă, recoltează şi comercializează aceste produse prestigioase într-o regiune franceză specifică. Fiecare episod va deveni astfel o aventură în inima regiunii respective, în mijlocul localnicilor ce îşi vor împărtăşi din talentul, experienţa şi acel savoir faire care le conferă titlul de adevăraţi specialişti ai produsului pe care îl cultivă.

„Acest savoir faire se transmite din generaţie în generaţie şi dă suflet acestor produse. Fiecare dintre ele spune o poveste care ne permite astăzi să degustăm Franţa", mărturiseşte Guy Martin, care va împărtăşi de asemenea modurile de preparare şi reţetele care pun în valoare cel mai bine produsele respective. „În calitate de bucătar-şef, mă simt îndreptăţit să vă fac să decoperiţi această lume, care, în forma ei de extremă sofisticare pe care o puteţi găsi la restaurantul Grand Véfour, este de fapt Natura cotidiană precum şi ceea ce poate da ea mai bun prin fiinţa umană".

Într-adevăr, Guy Martin nu vorbeşte doar despre secretele sale de maestru bucătar, de mai multe ori premiat internaţional, ci despre natură şi fructele ei, despre oameni, despre tradiţii ancestrale şi felurile în care acestea au fost transmise de la o generaţie la alta, într-un cuvânt, despre cultură. Lucruri care ne vor face să înţelegem poate de ce Unesco a înscris gastronomia franceză în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii, iniţiativă promovată şi susţinută de la bun început de Guy Martin însuşi.

Emisiunea „Epicerie fine", cu subtitrare în limba română, va începe duminică, 16 octombrie, 2011, la ora 14.00 şi poate fi accesată online la adresa http://www.tv5monde.com/epicerie-fine-rou , unde cei interesaţi pot descoperi de asemenea şi reţetele propuse de maestru.

Guy Martin este unul dintre cei mai apreciaţi maeştri bucătari ai Franţei şi bucătarul şef al renumitului restaurant istoric Le Grand Véfour situat în grădinile Palatului Regal din Paris - căruia i-a câştigat, în anul 2000, cele trei stele acordate de Ghidul Michelin unui număr ales de restaurante distinse prin excelenţă. Martin este de asemenea deţinătorul unei serii impresionante de alte distincţii, printre care titlul de „cel mai bun maestru bucătar francez", prezent în topul celor mai apreciaţi şapte bucătari şefi din întreaga lume, titlu acordat în 2001 de către „The World Masters Arts of Culinary". În urma publicării cărţii sale, "Gourmand Recipes", Guy Martin a fost numit, în 1997, "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres", o înaltă distincţie acordată de către Ministru francez al Culturii.

TV5 Monde este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezentă în 220 ţări şi teritorii, ce difuzează programe cu caracter generalist produse numai în limba franceză şi subtitrate în 12 limbi - engleză, germană, arabă, coreeană, spaniolă, japoneză, portugheză, olandeză, poloneză, română, rusă şi vietnameză. Televiziunea înregistrează aproximativ 7 milioane de accesări lunare la adresa online www.tv5monde.com.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii