Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:13 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminică, 17 octombrie, de la 18 00, într-o nouă ediţie a emisiunii de anchete jurnalistice, România, te iubesc!,

ro

15 Oct, 2010 16:56 1684 Marime text
_MG_5196.jpgMircea Eliade, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Vasile Voiculescu şi Dinu Pillat fac parte din crema culturii române, iar operele lor încă îşi găsesc loc printre paginile manualelor şcolare. Oricât de mult studiaţi ar fi pe băncile şcolii, cineva îi cunoaşte însă mult mai bine: urmaşii lor, soţiile lor, copiii sau nepoţii. Duminică, 17 octombrie, de la 18:00, la România, te iubesc!, telespectatorii Pro Tv vor putea afla amănunte din viaţa autorilor ce au pus o piatră de temelie în educaţia lor direct de la cei care au fost alături de ei o parte din viaţă.

Poeta şi romanciera Aurora Cornu a fost prima soţie a lui Marin Preda. În cei patru ani cât au fost legaţi de o iubire ireal de intensă, Marin Preda chiar a scris o parte din celebrul roman „Moromeţii". Deşi l-a părăsit pe scriitor dintr-o dată, alegând să-i lase doar un bilet şi să plece la Paris, Aurora Cornu păstrează în inimă povestea de dragoste absolută care a legat-o de marele Marin Preda.

Monica Pillat, fiica scriitorului Dinu Pillat şi nepoata poetului Ion Pillat, profesoară şi traducătoare din limba engleză, s-a născut într-o familie cu blazon, dar toţi cei dragi au fost distruşi de comunism. Tocmai pentru că nu a uitat nici o clipă chinurile îndurate de familia sa, în ultimii zece ani Monica Pillat a editat opera părinţilor şi a bunicilor ei, considerând că are datoria sfântă faţă de ei de a nu permite să fie uitaţi. Ca şi Monica Pillat, Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga, şi-a dedicat viaţa reeditării operei părintelui ei. Licenţiată în fizică şi limbi străine, singurul copil al marelui om de cultură trăieşte cu marele regret că tatăl său nu a avut niciodată casa lui, iar asta face să nu existe un muzeu. Ce amintiri leagă distinsele doamne de înaintaşii lor, duminică, la România, te iubesc!

În aceeaşi ediţie a emisiunii, telespectatorii Pro Tv îl vor putea cunoaşte şi pe Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade. De la unchiul său, Doctor honoris causa la 36 de mari universităţi din întreaga lume, Sorin Alexandrescu a moştenit vocaţia profesoratului şi a predat mai bine de 30 de ani la Universitatea din Amsterdam. Considerat a fi vârful generaţiei de aur interbelice, filosof şi istoric al religiilor, Mircea Eliade a predat toată viaţa istoria comparată a religiilor la Universitatea din Chicago şi este unul dintre cei mai titraţi români din lume. Deşi nepotul care îi calcă cu mândrie pe urme crede că şi astăzi cultura româna încă are un destin, recunoaşte că este dezamăgit de România.

Liviu Rebreanu, primul romancier al literaturii române moderne, este unul dintre puţinii scriitori care s-au bucurat de succes de librărie, de onoruri publice şi de recunoaşterea valorii sale încă din timpul vieţii. Ilderim Rebreanu trăieşte din 1995 din drepturile de autor primite din editarea şi reeditarea operei unchiului său. Ilderim lansează ipoteza potrivit căreia Puia nu era, de fapt, fiica lui Liviu Rebreanu, iar acesta ar fi murit otrăvit chiar de Fanny şi Puia, soţia şi fiica lui, care au vrut să pună astfel mâna pe avere. Din câte se pare, Ilderim Rebreanu a moştenit o parte din talentul unchiului său şi chiar se pregăteşte să scoată o carte explozivă pe tema morţii celebrului romancier.

Nu întotdeauna însă drepturile de autor asigură urmaşilor o existentă lipsită de zbucium, iar asta mai ales din cauza faptului că legea permite editurilor să citeze gratis în manualele şcolare scurte fragmente din opera unui autor. Nicăieri însă nu este precizat cât de scurt trebuie să fie acest citat, ceea ce a stârnit un adevărat război între moştenitori şi edituri. În această situaţie se află şi nepotul poetului Vasile Voiculescu, Andrei Voiculescu, care se luptă de zece ani să-i fie respectate drepturile. Acesta acuză unii editori care piratează textele clasicilor dar refuză să declare tirajul necesar calculării penalizărilor. Pasionat de mic de muzică, Andrei Voiculescu a copilărit alături de bunicul său, iar mai apoi, timp de 20 de ani a fost redactor muzical la radio Europa Liberă. Astăzi, el este o adevărată legendă printre DJ-i.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii