Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Periferic" la Berlin

ro

18 Oct, 2011 18:47 960 Marime text

Programul de masterclassuri "Film - reţeta noastră secretă", iniţiat de Institutul Cultural Român din Berlin, cuprinde o serie de întâlniri între regizorii români de film şi publicul german şi se desfăşoară pe tot parcursul anului 2011. Cele patru masterclass-uri planificate dau publicului berlinez ocazia de a-i întâlni pe unii dintre cei mai talentaţi cineaşti români din ziua de azi. La primul masterclass din februarie 2011 a participat regizorul Alexandru Solomon cu pelicula "Capitalismul, reţeta noastră secretă", iar în iunie 2011, ICR Berlin l-a avut ca invitat pe regizorul Corneliu Porumboiu cu filmul „Poliţist, adjectiv".

Al treilea masterclass al seriei îl aduce la Berlin pe apreciatul regizor Bogdan George Apetri, care după proiecţia filmului "Periferic", va răspunde la întrebările publicului, va purta o discuţie legată de creaţia şi inspiraţia filmului, creând un dialog între experienţa regizorală română şi curiozitatea spectatorului german.

Filmul "Periferic" spune povestea Matildei, personaj interpretat de Ana Ularu. Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna doar de o alegere.

"Periferic" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în cadrul căruia Ana Ularu a primit trofeul Boccalino - premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă. Filmul lui Bogdan George Apetri a mai primit premiul special al juriului pentru scenariu şi premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varşovia.

Invitaţi la dezbateri sunt printre alţii şi studenţii renumitelor şcoli de film din Berlin şi Potsdam, dar şi cei din cadrul Freie Universität şi Humboldt Universität din Berlin. Intrarea pentru studenţi este liberă.

Prezentarea filmului "Periferic" va avea loc pe 20 octombrie, de la ora 17.30, în cinematograful de artă FSK din Berlin Kreuzberg, cinematograf cu o lungă tradiţie de promovare dar şi distribuţie a filmelor de autor din întreaga lume şi care a programat începând cu 6 octombrie filmul românesc "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean.

Ultima întâlnire cinematografică este programată între 3-5 decembrie, când seria "Film- reţeta noastră secretă" este dedicată scurtmetajului românesc. ICR Berlin va invita pentru prima dată la Berlin tineri regizori de scurtmetraj şi filmele lor sub titlul de "Short's up!".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii