Romanian Music Nights II Trupe românești de renume la Berlin
Romanian Music Nights II: Trupe românești de renume la BerlinÎntre 24 și 26 mai 2012 Institutul Cultural Român din Berlin prezintă a doua ediție a seriei de concerte Romanian Music Nights.
După importantul succes al primei ediții în 2011 anul acesta vor concerta timp de trei zile la rând o selecție reprezentativă de trupe românești de actualitate provenind din diferite genuri muzicale în celebrele Roter și Grüner Salon ale teatrului Volksbühne din Berlin Mitte.
Primul concert al seriei de pe 24 mai la Grüner Salon se adresează unui public orientat către ethno-jazz, în timp ce pe 25 și 26 mai Roter Salon stă sub semnul electro și indie-rock.
Programul Romanian Music Nights II:
24 mai - ora 20.00 - Grüner Salon - Maria Răducanu Cvartet | etno-jazz
25 mai - ora 23.00 - Roter Salon - Suie Paparude & Corrupt Dream (VJ) | electro -Aftershow : Dj Limun
26 mai - ora 23.00 - Roter Salon - Persona | Indie - Urma | Indie
Despre trupe:
Cvartetul Mariei Răducanu este format din: Maria Răducanu (voce), Krister Jonsson (chitară) Chris Dahlgren (contrabas) şi Michael Griener (percuţie). Maria Răducanu, născută în 1967 la Huşi, a fost o autodidactă, care s-a remarcat prin interpretarea modernă a melodiilor din folclorul românesc. A avut numeroase concerte internaţionale şi a lansat până în prezent 7 albume pentru care a colaborat cu muzicieni internaţionali renumiţi. Maria Răducanu este o apariţie fără precedent. Sunetul ei pur nu seamănă cu sunetul nimănui. Interpretările ei merg de la cântecele Mariei Tănase şi alte melodii populare la fado-ul portughez, cântece de jale şi bucurie în diferite limbi. Ea posedă geniul de a «cânta» în diferite dialecte şi de a fraza limba ca un poet.
Şuie Paparude
Grupul Şuie Paparude este format în 1992 şi lansat în toamna anului 1993. Trupa are la început 5 membri, dintre care: Mihai Dobre - Dobrică (bass), Mihai Câmpineanu - Michi (keyboard) şi abordează un stil alternativ/ new wave. Un an mai târziu trupa rămâne doar cu Michi şi Dobrică. Cei doi abordează un nou stil, de data asta, «comercial» industrial (influenţat de Front 242, Laibach, Frontline Assembly). În această componenţă, trupa începe o serie de concerte împreună cu Timpuri Noi - la vremea aceea, fiind considerate cele mai bune trupe de «alternative» româneşti.
Ultimul şi cel de-al 7-lea album „E SUFLET ÎN APARAT" (2010) e o continuare firească a celor precedente, dar cu nuanţe mai întunecate şi mai serioase. Nu lipseşte autoironia, iar hit-urile aduc energie şi zâmbetul pe buze. Sound-uri noi din 2010: «Başi care distrug bretele şi fac coafuri gratis se îmbină cu piese delicate, pline de emoţie şi substanţă». (Şuie Paparude) (www.suiepaparude.ro)
DJ Limun este un dj/ turntablist de 21 de ani,
practică turntablism din 2007, mixing din 2008
şi tot din 2008 a început să colaboreze cu trupe ca Risco, Skizzo
Skillz, ADN, Kazi Ploae, în 2010-2011 mixând seturi de hip-hop cu ghetto
funk, breakbeat, dubstep şi alte genuri urbane. În prezent
mixează, scratch-uieşte şi creează sunete în genuri hip-hop &
dubstep, neuro-hop, midtempo sau dub combinate cu scratching şi
sampling. Activează ca dj în trupa Subcarpaţi şi în proaspăt înfiinţatul
Dancing Fingerz alături de încă 2 turntablişti.
Originară din Timişoara, Persona
nu încearcă şi nu doreşte să înceapă o nouă revoluţie muzicală. Ei
şi-au asumat dificila, dar excelenta misiune de a cânta Rock'n'Roll
într-o
formă rafinată. Frumoase peisaje sonore urbane, sentimente amestecate şi
bună dispoziţie, introspecţie tăcută, acompaniate de intensitatea
seducătoare a chitărilor, energie pură şi vibraţii pozitive, linii de
bas sofisticate, tobe calde sau explozive, chitară acustică, nostalgie,
dar şi optimism se regăsesc în cântecele lor şi definesc estetica
trupei, făcând publicul să exploreze diferite grade de exaltare
prin muzica lor. Persona este formată din Gabriel Cherlia (vocal şi
chitară), Crăciun Cristian (chitară), Corin Maris (bass), Horaţiu Oana
(percuţie) şi Florin Fâra (visuals).(www.persona.link.ro)
URMA a fost înfiinţată în anul 2003 şi s-a remarcat de la început printr-un stil interpretativ aparte, o combinaţie complexă de rock acustic cu elemente de jazz. Trupa este compusă din Mani Gutău, Sorin Erhan, Dominic Csergo, Jimmy Cserkesz, Luis Angel Palomino şi Ati Panaitescu. În cei 9 ani de activitate trupa a lansat 4 materiale discografice: "Nomad Rhymes'' (2003), "Anger as a Gift'' (2005), "Trend Off" (2007) şi "Lost End Found" (2012) şi a avut sute de concerte şi participări la festivaluri din Ungaria, Franţa, Germania, Anglia şi Elveţia. În România au concertat alături de Faithless, Pink Martini, Gary Moore. (www.urma.ro).
Eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Roter Salon și Grüner Salon ale Volksbühne Berlin.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp