Romanii Jos palaria, vedetele Stirilor Pro Tv de 1 Decembrie
Romanii Jos palaria, vedetele Stirilor Pro Tv de 1 DecembrieDupă 20 de ani de la Revoluţie şi după 14 ani în care a învăţat telespectatorii să gândească liber, Pro Tv îşi scoate pălăria în faţa celor care, după ce au înţeles cu adevărat ce înseamnă libertatea, au făcut ca România să evolueze. De 1 Decembrie, românii preocupaţi nu doar de binele propriu, ci şi de cel al semenilor săi vin la Ştirile Pro Tv şi dau un exemplu demn de urmat. Românii care gândesc liber, cei care se exprimă liber, muncesc ori învaţă liber, cei care sunt cu mult mai fericiţi atunci când pot face ceva notabil pentru comunitatea în care trăiesc şi cei care nu au stat cu mâinile în sân atunci când alţii aveau nevoie de ei sunt doar câteva dintre tipologiile Jos pălăria pe care Ştirile Pro Tv le prezintă telespectatorilor de 1 Decembrie, în cadrul unor ediţii speciale, difuzate pe parcursul întregii zile.
În Italia, o ţară în care românii au ţinut primele pagini ale ziarelor cu acte antisociale, Iosif Petrişor a dat o lecţie de curaj, omenie şi sacrificiu de sine atunci când nu a ezitat să-şi pună viaţa în pericol pentru a salva doi bătrâni dintr-un incendiu de lângă Roma. Iar cine mai pune la îndoială faptul că Iosif este un român Jos pălăria trebuie să afle că el are grijă în continuare de cei doi bătrâni, se asigură ca au în fiecare zi ce pune pe masă şi din banii proprii îi ajută să-şi reconstruiască locuinţa. Şi peste Ocean, în New York, tot un român a fost cel care a salvat de la moarte un copil prins în capcana focului. Imaginile în care eroul Horia Creţan ieşea cu copilul în braţe şi apoi îi făcea respiraţie artificială au rulat zile în şir la televiziunile din SUA şi au arătat, fără doar şi poate, că el este un om Jos pălăria. Nu mai puţin impresionantă este şi povestea singurului român care a condus ceea ce presa din Austria numeşte „a doua putere în stat" - Opera din Viena. Ioan Holander este chiar directorul acestei renumite instituţii, pe care a transformat-o şi a modernizat-o.
Românii nu fac însă fapte memorabile doar peste hotare. Unii dintre ei nu au ezitat nici o clipă şi după ce au aflat secretele occidentalilor, s-au întors în ţară şi au pus umărul la înflorirea comunităţii în care s-au format. Doi fraţi din Dolheşti, Iaşi, plecaţi în străinătate în 1970 s-au întors după Revoluţie şi au arătat cum se clădeşte o comună Jos pălăria. Din banii lor, fraţii Baciu au asfaltat absolut toate drumurile din localitate. Mai mult decât atât, ei i-au învăţat pe săteni să se asocieze într-o fermă, iar proiectele lor măreţe nu se opresc aici: au început chiar să construiască o centrală eoliană. Şi Răzvan Olosu este un român preocupat nu doar de binele propriu, ci şi de cel al semenilor săi. După ce fabrica Nokia de la Bochum a fost închisă şi relocată la Jucu, Răzvan nu a putut sta deoparte ştiind că sute de oameni au devenit şomeri. Pentru mulţi gestul său pare incredibil, dar Răzvan chiar a demisionat din funcţia de manager Nokia, a preluat fosta fabrică de la Bochum cu toţi angajaţii, i-a schimbat profilul de activitate şi a asigurat salariile celor care erau disperaţi că au rămas şomeri.
Într-o lume în care parcă tot mai mulţi aleargă pentru o nefirească bunăstare, nemaiştiind când au agonisit destule, există şi români care se dedică trup şi suflet pentru a-i ajuta pe ceilalţi. Pro Tv îşi scoate pălăria în faţa celor pentru care acţiunile caritabile au devenit modul lor de viaţă. Spre exemplu, prinţesa Marina Sturdza a înfiinţat mai multe asociaţii caritabile, organizează evenimente, toate cu scopul nobil de a strânge bani pentru copiii care nu au cui să spună „mama" şi „tata", pentru bătrânii singuri şi pentru cei care se luptă cu o boală nedreaptă, cancerul. Un alt conaţional de excepţie este şi Radu Mândru, singurul român care a fost premiat la Cannes, pentru cel mai bun design al unui site destinat strângerii de fonduri pentru hrana copiilor săraci. Şi pentru că tot veni vorba de români talentaţi, Dorin Ştefan, singurul conaţional care apare în anuarul celor mai buni 100 de arhitecţi din lume, este şi el oaspete de onoare al Ştirilor Pro Tv.
Parada românilor Jos pălăria cărora Ştirile Pro Tv le dedică ziua de 1 Decembrie nu se opreşte însă aici. Când Pro Tv împlineşte 14 ani, de Ziua Naţională, telespectatorii Pro Tv vor putea nenumărate lecţii de viaţă de la români numai şi numai Jos pălăria, într-o serie de reportaje spectaculoase, marca Ştirile Pro Tv, semnate de Paula Herlo, Carmen Avram, Amalia Enache, Anca Nastasi şi Alex Dima.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp